La fel ca și în celelalte state care au cerut ajutorul armatei, și Ministerul Apărării a cerut unui număr de 600 de militari români să îndeplinească anumite sarcini în combatarea pandemiei. Aceștia vor ajuta anumite instituții ale României pentru a fluidiza lucrurile.
Ministerul Apărării vine cu un ajutor către direcțiile de sănătate publică din țară. Astfel, MApN va pune la dispoziția instituțiilor un număr de aproximativ 600 de militari pentru a oferi suport în perioada următoare în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Militarii vor aduce un aport de forță pe partea de call-center, având atribuții de operatori, în realizarea de anchete epidemiologice dar și ca operatori calculator pentru introducerea datelor în bazele de informații, în cadrul combaterii Covid-19.
Începând de ieri, 230 de militari acționează deja în mai multe județe precum, Alba, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea. Alte efective sunt pregătite pentru a desfășura aceleași activități în Municipiul București dar și în alte județe, în funcție de necesitatea direcțiilor de sănătate publică. Colaborarea cu instituțiile se realizează pe baza unor protocoale instituționale și doar la solicitarea acestora, potrivit biziday.ro .
MApN se va implica și în campania de vaccinare împotriva Covid-19. Militarii vor asigura securitatea dar și stocarea în condiții optime al vaccinului, de îndată ce acesta va ajunge în România. Potrivit celor de la MApN, centrele de stocare ale vaccinului au fost deja desemnate, iar acestea se vor afla atât în București cât și în țară.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi centrul principal de depozitare, pe lângă alte șase spitale militare de urgență din Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. Implicarea armatei va consta în asigurarea transportului dozelor de vaccin atât pe cale terestră cât și aeriană din momentul sosirii acestora pe teritoriul țării, către centrele regionale de depozitare și va oferi sprijinul în distribuția lor către centrele de vaccinare din țară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În urma ședinței de coordonare, a reieșit foarte clar că succesul campaniei va depinde nemijlocit de o colaborare foarte bună și coerentă a tuturor instituțiilor responsabile de elaborarea și implementarea strategiei de vaccinare. De asemenea a fost subliniat, încă o dată, că partea de comunicare reprezintă aspectul foarte important care asigură îndeplinirea cu succes a misiunii pe care Ministerul Apărării Naționale și-a asumat-o în cadrul acestui demers național de o importanță strategică pentru România”, au mai transmis cei de la MApN, menționează digi24.ro.