EXCLUSIV

Consiliul Fiscal spune că Guvernul nu a folosit justificat banii din fondul de rezervă. Opoziția vede soluția în verificări ale Curții de Conturi la UAT-uri

Gabriela del Pupo 29.07.2022, 15:35
Consiliul Fiscal spune că Guvernul nu a folosit justificat banii din fondul de rezervă. Opoziția vede soluția în verificări ale Curții de Conturi la UAT-uri

Raportul Consiliului Fiscal pe anul trecut arată că, dacă în 2020 fondul de rezervă bugetară a suportat revenirea economică de după pandemie, anul trecut s-au făcut și cheltuieli care puteau fi prevăzute în buget. Raportul anual făcut de Consiliul Fiscal, și citat de Agerpres, arată că s-au alocat 4,6 miliarde de lei (0,4% din PIB) din care 1,6 miliarde de lei către administrația centrală și aproape 3 miliarde de lei către unităţile administrativ-teritoriale (UAT-uri).

„O parte însemnată din fondul de rezervă bugetară a fost destinată unor cheltuieli care nu pot fi considerate neprevăzute”

Consiliul Fiscal anunță în raport că s-au făcut economii față de anul 2020 dar nu în ceea ce privește alocările către administrațiile locale. Per total alocările din fondul de rezervă s-au diminuat cu 42,7%, transferurile către administrația centrală cu 64,8%, iar cele către autorităţile locale cu doar 12,8%. Cel mai important element este însă faptul că aceste alocări s-ar fi putut prevedea în bugetul aprobat pe anul 2021.

„În condițiile în care anul 2021 a fost marcat de revenirea economiei după impactul pandemiei COVID-19 în anul 2020, se constată o relativă ameliorare a cadrului de utilizare a fondului de rezervă atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât şi din cea a numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond.

Cu toate acestea, excluzând acele cheltuieli generate de combaterea efectelor social-economice induse de valurile pandemiei, o parte însemnată din fondul de rezervă bugetară a fost destinată unor cheltuieli care nu pot fi considerate neprevăzute şi, în consecinţă, ar fi trebuit luate în calcul la fundamentarea bugetului de stat”.

Consiliul Fiscal vine și cu soluții amendarea legislaţiei, o transparenţă mai ridicată și raportarea periodică către Parlament.

Angajari in Guvern

„Acel fond de rezervă este folosit de foarte multe ori pentru stimularea UAT-urilor”

Controale mai amănunțite în modul de cheltuire a banilor ar putea efectua Curtea de Conturi. Așa zisele raportări către Parlament sunt de cele mai multe ori un proces fără consecințe reale, partidele de la Guvernare având și majoritatea în Parlament. Slabe șanse prin urmare pentru măsuri de ajustare a legislației care permite alocarea de fonduri de la Guvern către primării chiar dacă administrațiile locale nu se confruntă cu o situație de urgență. Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul USR Cătălin Teniță care este de părere că nu trebuie insistat pentru o verificare sau modificare de legislație ci pentru un mai bun control.

„Niciodată nu se va modifica o legislație care favorizează foarte mult puterea. Este evident că într-o astfel de situație Guvernul s-ar apăra foarte puternic dacă cineva ar introduce niște modificări. Din punctul meu de vedere problema nu este atât de legislație cât mai ales este o problemă de interpretare a legislației. Adică, nu s-a întâmplat prima dată anul trecut ci mai degrabă este o chestiune istorică. Acel fond de rezervă este folosit de foarte multe ori pentru stimularea UAT-urilor.” spune deputatul.

Curtea de Conturi ar putea monitoriza situația cu mai multă atenție

Din păcate chiar dacă procedurile privind raportările în Parlament sunt numeroase, ele nu au și efecte reale. Transparentizarea aloc[rilor trebuie să vină în primul rând de la decidenți.

„Ce ar trebui să se schimbe? Nu neapărat legislația, ci mai degrabă, Guvernul să aibă criterii de transparență mult mai clare și în alocarea banilor și în folosirea lor. Nu este foarte clar, de ce atâta urgență, fondul de rezervă ar trebui să rezolve acele chestiuni care nu au fost prinse în buget și au un caracter urgent. De foarte multe ori nu este cazul, de cele mai multe ori suplimentează fondurile acelor UAT-uri care sunt prietenoase. Vedem tot felul de rapoarte și raporțele de domeniul formalului. Rezolvarea adevărată este ca în primul rând Curtea de Conturi să ceară o explicație mult mai clară în folosirea banilor iar Guvernul să se reglementeze ca acele sume să fie alocate pe necesitate și nu pe oportunitate politică.” mai spune Cătălin Teniță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...