Partidele Politice din Europa vor fi finanțate din afară. Curtea de Conturi Europeană avertizează asupra pericolelor

Gabriela del Pupo 14.04.2022, 12:39
Partidele Politice din Europa vor fi finanțate din afară. Curtea de Conturi Europeană avertizează asupra pericolelor

Curtea de Conturi Europeană transmite un avertisment în privința finanțării din afară a partidelor europene. Comisia Europeană a prezentat la finele anului trecut planurile de revizuire a legislației prin se care reglementează activitățile și finanțarea partidelor politice europene. Una dintre propuneri este de a permite partidelor politice europene și fundațiilor să colecteze contribuții de la partidele sau organizațiile membre situate în țările membre ale Consiliului Europei, potrivit Euractiv.com

„Propunerea nu conține măsuri care să atenueze în mod adecvat riscul de interferență străină”

Problema interferenței străine în campaniile electorale din UE, dar și din alte părți, a crescut în importanță în urma încercărilor Rusiei și ale altor actori de a influența alegerile.

„În opinia noastră, propunerea nu conține măsuri care să atenueze în mod adecvat riscul de interferență străină în partidele politice europene prin intermediul membrilor care furnizează contribuții și care au sediul în țările aparținând Consiliului Europei și în afara UE. (…) Nu ar fi recomandabil să se permită finanțarea campaniilor naționale pentru referendumuri de către partidele politice europene”.

Partidele politice europene au devenit independente în iulie 2004, când noile reglementări ale UE le-au permis să primească finanțare anuală din partea Parlamentului European. În 2007, acestora li s-au alăturat fundațiile, iar normele pot acoperi în prezent până la 90% din cheltuielile unui partid.

„Este foarte greu să găsești surse de venit care să poată fi acceptate de serviciile Parlamentului”

UE asigură pentru partidele politice europene 46 de milioane de euro în 2021, față de 6,5 milioane de euro în 2004.  Finanțarea pentru fundațiile politice europene a crescut de la 5 milioane de euro în 2008 la 23 de milioane de euro în 2021. Liderul unui partid a declarat însă că fondurile nu sunt suficiente și regulamentul este foarte strict și nu permite atragerea de fonduri facil.

„(Este n.r) una dintre cele mai restrictive și complicate părți ale Parlamentului European. Este foarte greu să găsești surse de venit care să poată fi acceptate de serviciile Parlamentului – ar trebui să putem funcționa fără studii juridice asupra fiecărui euro”.

Între timp, multe grupuri, în special partidele mai mici, s-au luptat să obțină finanțare proprie.

„partidele și fundațiile au contractat din ce în ce mai multe împrumuturi pentru a atinge cerințele privind resursele proprii. Resursele nu trebuie să fie furnizate în întregime din bugetul UE. Prin urmare, suntem de părere că o contribuție minimă ar trebui să provină din resursele proprii ale partidelor politice europene”.

O soluție ar fi să se solicite partidelor politice europene și fundațiilor politice europene să depună o declarație scrisă anuală privind respectarea valorilor UE de către partidele politice europene și de către membrii lor și să reducă pragul anual per donator de la 3 000 EUR la 1 500 EUR.

Miniștrii doresc, de asemenea, să limiteze resursele proprii la 2% din bugetul lor anual.

Urmăriți Impact.ro și pe