REACȚIE EXCLUSIVĂ

Bursele elevilor, neacordate de autoritățile locale. Ministerul Educației nu are pârghiile necesare pentru sancționarea primăriilor

Gabriela del Pupo 26.05.2022, 15:37
Bursele elevilor, neacordate de autoritățile locale. Ministerul Educației nu are pârghiile necesare pentru sancționarea primăriilor

Atât în Sectorul 1 cât și în Sectorul 5 au fost probleme cu tăierea sau neacordarea burselor, în cel de-al doilea caz. Din păcate, deși acești bani sunt asigurați de la bugetul de stat, Ministerul Educației nu are pârghiile legale de a sancționa primăriile care nu folosesc banii în scopul în care au fost prevăzuți în buget. Întrebat fiind despre această problemă Sorin Câmpeanu spune că sunt proiecte în pregătire și că acest cadru legal se va crea.

„Bursele se acordă prin bugetul de stat, prin autoritățile locale”

Florian Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației spune că fondurile pentru plata burselor au fost deja alocate și toate unitățile administrativ teritoriale ar fi trebuit să le împartă până acum. Totuși, Primăria Sectorului 5 nu a reușit să facă nimic pentru a se asigura că banii de la Guvern ajung la elevii cu merite deosebite.

„Bursele se acordă prin bugetul de stat, prin autoritățile locale, dar au posibilitatea să suplimenteze fondul de burse primit de la Ministerul Educației. Toate au primit fonduri anul acesta din cote defalcate TVA. Pe traseul de avizare există o inițiativă legislativă de sancționare a autorităților locale care nu plătesc bursele la timp.

În acest moment nu avem cadru legal, este pe traseul unei inițiative de stabilire a termenelor de plată și de sancționare a autorităților locale care nu respectă aceste termene de plată” a declarat Florian Lixandru.

vacanta elevi

„Nu avem mecanismele construite în așa fel încât să veghem asupra respectării acestor obligații legale”

Ministrul Educației spune că deocamdată proiectul România Educată și aplicarea acestuia este singura soluție pentru crearea unui cadru legislativ care să poată obliga primarii să le dea elevilor merituoși banii pe care i-a prevăzut Guvernul în buget.

„Primăriile au o obligație legală de a asigura aceste burse într-un cuantum minim asigurat de către Guvern. Este vorba despre nevoia de reglare a arhitecturii de sistem care se va putea face prin eliminarea acestor suprapuneri de atribuții, prin clarificarea rolului fiecărui actor din domeniul educației, fie că este vorba de școală, fie că este vorba de primărie, fie că este vorba de Inspectoratul Școlar Județean sau Ministerul Educației.

Aceste lucruri vor putea fi reglate doar în momentul în care vom avea adoptate legile educației, ca urmare a proiectului România Educată. După adoptarea acestor legi va fi nevoie de peste 100 de acte normative, hotărâri de Guvern și ordine de ministru. Acest lucru trebuie să se întâmple până în 2023.(…) Sunt alte lucruri care nu se întâmplă. De ce? Pentru că deși la nivel de Guvern există prevedere legală, nu avem mecanismele construite în așa fel încât să veghem asupra respectării acestor obligații legale, precum este cea de plată a burselor în cuantum minim garantat, precum este cea de la bugetul de stat.” a declarat Sorin Câmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe