Consecințele războiului. Luptele interne din UE întârzie conversia banilor pentru refugiații ucraineni

Mihnea Tălău 30.03.2022, 15:41
Consecințele războiului. Luptele interne din UE întârzie conversia banilor pentru refugiații ucraineni

Țările Uniunii Europene și Comisia Europeană sunt în impas cu privire la cine ar trebui să ofere garanții pentru un program administrat de Banca Centrală Europeană pentru a converti banii refugiaților ucraineni în monede locale. Rezultatul pentru milioanele de oameni care fug din calea războiului este că nu au cum să își convertească economiile.

Probleme pentru a converti grivna în euro sau în alte monede europene

Problema modului de a converti hrivna ucraineană în euro sau în alte monede europene a fost discutată de liderii UE încă de la începutul lunii martie, dar nu s-a găsit încă nicio soluție. În discuție este incapacitatea actuală a Băncii Naționale a Ucrainei de a furniza garanțiile care ar acoperi eventualele pierderi, informează Politico.

Deocamdată, BCE a prezentat Comisiei două opțiuni pentru a merge mai departe.

În cadrul primei opțiuni, pe care banca centrală o preferă, țările UE ar da un mandat BCE să colaboreze cu băncile centrale ale țărilor UE pentru a converti grivna. Pentru a ocoli interdicția blocului privind finanțarea monetară – atunci când o bancă centrală oferă sprijin fiscal statelor – UE trebuie să „furnizeze resursele necesare pentru a îndeplini mandatul”, a scris BCE.

UE ar trebui să furnizeze garanția pentru schimbul valutar

Cu alte cuvinte, UE ar trebui să furnizeze garanția pentru schimbul valutar pentru a acoperi eventualele pierderi.

Care este moneda națională a Ucrainei
Hrivna sau grivna, moneda națională a Ucrainei

În special, schema ar putea fi extinsă la țările din afara zonei euro, care în prezent găzduiesc majoritatea refugiaților ucraineni – peste 2,3 milioane în Polonia, peste 600.000 în România, aproape 360.000 în Ungaria, potrivit ONU.

Apoi, există opțiunea a doua a BCE, care ar prevedea ca Banca Națională a Ucrainei să acorde un mandat BCE în baza unui temei juridic diferit. Această cale ar ocoli interdicția de finanțare monetară, deoarece „interdicția de finanțare monetară nu exclude un acord de agenție între Banca Națională a Ucrainei și BCE/Eurosistem, deoarece Banca Națională a Ucrainei nu face parte din sectorul public”, a scris banca. Opțiunea a doua ar necesita, de asemenea, ca UE să acționeze ca garant.

Dar lupta de fond se poartă în legătură cu cine ar trebui să furnizeze această garanție, care se estimează că se va ridica la 300 de milioane de euro-400 de milioane de euro, potrivit unui oficial care are cunoștință de discuții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...