Concluziile Agenției Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca. Legătura cu tromboza e posibilă, dar sunt cazuri foarte rare. Nu se recomandă retragerea acestuia

Ioana Bucur / 07.04.2021, 18:39
Concluziile Agenției Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca. Legătura cu tromboza e posibilă, dar sunt cazuri foarte rare. Nu se recomandă retragerea acestuia

Concluziile Agenției Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca au fost publicate. Specialiștii admit că legătura cu tromboza este posibilă, dar este vorba de cazuri foarte rare. Beneficiile rămân mai mari decât riscurile. Nu se recomandă retragerea serului.

Concluziile Agenției Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca au fost publicate

Concluziile Agenției Medicamentului despre vaccinul AstraZeneca: serul nu va fi retras, iar noile efecte adverse vor fi adăugate în prospect. Experții de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au anunțat, miercuri, că există o legătură între formarea cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, precizând că apariția acestora este un efect advers din categoria celor foarte rare. Cu toate astea, raportul dintre beneficii și riscuri rămâne pozitiv.

Comitetul de siguranță al EMA a explicat că, pentru a se ajunge la concluziile prezentate, s-a ținut cont de toate dovezile existente, inclusiv opiniile unui grup de experți ad hoc. Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au transmis specialiștilor din domeniul medical că trebuie să fie conștienți și vigilenți cu privire la posibilitatea apariției unor astfel de cazuri extrem de rare și la două săptămâni de la administrarea serului produs de AstraZeneca/Vaxzevria. Potrivit datelor strânse până acum, majoritatea cazurilor au fost raportate la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării, însă nu au fost confirmați factori de risc.

EMA a recomandat celor care au făcut vaccinul AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat după apariția primelor simptome specifice. Comitetul a precizat că probabilitatea apariţiei acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conştiente şi informate în cazul în care dezvoltă simptomele din lista de mai jos:

  • dificultăţi de respirare
  • durere în piept
  • umflarea picioarelor
  • dureri abdominale persistente
  • dureri puternice de cap sau înceţoşarea vederii
  • pete mici sub piele la locul injecţiei
Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge?
Există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge?Inquam Photos / Cornel Putan

„Beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile”

Comitetul de siguranță EMA a transmis că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile și că s-a decis că „rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului”.

„Comitetul de siguranţă privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experţi din mai multe specializări. Pe baza dovezilor prezente anumiţi factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există şi un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare.

EMA lucrează cu autorităţile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinaţi să ştie aceste efecte adverse astfel încât să ştie la timp. Vom continua să monitorizăm şi vom face alte recomandări în funcţie de evoluţia situaţie. Când milioane de oameni sunt vaccinaţi pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel naţional în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI