Germania va recomanda vaccinul de la AstraZeneca doar persoanelor peste 60 de ani. Canada a luat și ea o decizie asemănătoare

Cristian Cojocaru, Alexandra Chiric 30.03.2021, 19:15
Germania va recomanda vaccinul de la AstraZeneca doar persoanelor peste 60 de ani. Canada a luat și ea o decizie asemănătoare

După ce luni, Canada a suspendat inoculările cu vaccinul AstraZeneca persoanelor sub 55 de ani, Germania a hotărât să aducă modificări în planurile de vaccinare. Astfel, raliindu-se Canadei, germanii recomandă suspendarea vaccinărilor cu serul produs de către AstraZeneca.

Schimbări în Germania cu privire la vaccinul AstraZeneca

Germania a recomandat suspendarea vaccinărilor cu serul de la AstraZeneca persoanelor sub 60 de ani. Așadar, comitetul de vaccinare din Germania recomandă administrarea serului numai bărbaților și femeilor cu vârsta de peste 60 de ani, conform Reuters. Această recomandare a autorităților sanitare din Germania vine după ce, canadienii au suspendat ieri administrarea serului persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

La baza acestei decizii stă motivul potrivit căruia cheagurile de sânge apărute în urma administrării vaccinului, să reprezentie un efect secundar extrem de rar, însă nu imposibil. Decizia suspendării a fost recomandată de către Comitetul Consultativ Național pentru Imunizare din Canada care are la bază motive de siguranță pentru cetățenii de peste ocean.

Mai mult de 20 de țări europene au suspendat în decursul acestei luni vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, reprezentând o măsură de precauție. Decizia a fost luată după ce au fost raportate mai multe cazuri în care pacienții au dezvoltat cheaguri de sânge pe creier. După această perioadă care a trezit suspiciunea oamenilor de pe întreg globul, Agenția Europeană a Medicamentului a venit cu anunțul potrivit căruia, în urma analizelor, s-a demonstrat că serul este unul sigur, astfel că mai multe țări au reluat utilizarea vaccinului.

Mai mult de 20 de țări europene au suspendat în decursul acestei luni vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
Mai mult de 20 de țări europene au suspendat în decursul acestei luni vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Ce afirmau anterior autoritățile Germaniei

Potrivit EMA, nu există o asociere cu cazurile rare de cheaguri de sânge, însă beneficiile aduse sunt mai mari decât riscurile. Anterior, vaccinul produs de AstraZeneca era considerat ca nefiind foarte eficient persoanelor peste 65 de ani, după cum afirma coaliția Germaniei pentru tabloidul Bild și Handelsblatt.

Oficialii germani se temeau că vaccinul AstraZeneca s-ar putea să nu fie aprobat de către autoritățile Uniunii Europene pentru utilizarea acestuia în cazul persoanelor peste 65 de ani. .

”Dar vaccinul de la Astra-Zeneca , care, spre deosebire de agenții ARN, nu necesită temperaturi extreme sub zero pentru depozitare, ar putea fi inadecvat pentru persoanele în vârstă cu risc crescut de corona: Conform informațiilor din cercurile coaliției, guvernul federal se așteaptă doar la o eficacitate de 8% în rândul celor peste 65 de ani”, arăta Handelsblatt.

Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat utilizarea vaccinului AstraZeneca, dezvoltat de către Universitatea din Oxford, și persoanelor de peste 65 de ani. Totodată,  experții OMS au susținut că dozele pot fi folosite chiar și în țările în care există cazuri de infectare cu noile tulpini de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe