Reacția ministrului Bode după concluzia Comisiei de Etică în cazul tezei sale de doctorat. „Politicienii dactilografi din USR s-au făcut de râs”

Mihnea Tălău 01.11.2022, 11:16
Reacția ministrului Bode după concluzia Comisiei de Etică în cazul tezei sale de doctorat. „Politicienii dactilografi din USR s-au făcut de râs”

UPDATE: 

După ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a prezentat concluziile referitoare la plagiat în teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, acesta a reacționat rapid.

Bode, nu uită și nu iartă USR-ul

Pe o pagină de socializare, Bode se arată încântat de decizia Comisiei și le-a transmis detractorilor de la  USR că s-au făcut de râs.

”Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere

Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% – adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,

Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale.”, a scris pe pagina sa de Facebook, Lucian Bode.

USR a reacționat la aflarea rezultatului prezentat de UBB

USR solicită demisia ministrului Bode.

”Minciuna are picioare scurte! Oricine poate citi negru pe alb în raportul comisiei:

Comisa de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: erori de citare și unele fragmente plagiate.

Aveți o ultimă picătură de decență și demisionați!”, a scris pe Facebook, USR Cluj Napoca.

 

Știrea inițială:

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode descoperind “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”. Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză.

Plagiatul, rămâne plagiat

Decizia publicată marți de UBB pe site-ul propriu, în secțiunea dedicată Comisiei, arată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”, menționează edupedu.ro.

Cu toate acestea, Comisia consideră că “acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.

Mai mult, Comisia spune că ar fi propus sancționarea prin avertisment scris, și prin corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, dar constată că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare.

Plagiate celebre din istorie
Plagiat

Verificările au început la solicitarea coordonatorului de doctorat al lui Lucian Bode

Conform concluziilor comisiei, “S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).”

Rectorul Daniel David precizase, săptămâna trecută pentru Edupedu.ro că verificările la nivel de universitate au început la solicitarea coordonatorului de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan.

Lucian Bode a susținut lucrarea de doctorat în 2018, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, iar coordonatorul acesteia, profesorul Adrian Ivan, a vorbit despre motivul pentru care a solicitat Universității „Babeș-Bolyai” verificarea „cu celeritate” a tezei în discuție, prin Comisia de Etică, deoarece polemica creată în jurul tezei de doctorat a lui Lucian Bode are o pronunțată motivație politică.

”Am solicitat Universității „Babeș-Bolyai” verificarea tezei în discuție, prin Comisia de Etică, fiind instanța îndreptățită să se pronunțe asupra acuzațiilor de plagiat, deși am avut convingerea, în contextul dat – de vădite presiunii politice – că este dificil să formuleze un punct de vedere limpede și întru totul obiectiv. Dar cum sunt un adept al valorilor europene, încă mă încred în buna-credință a oamenilor și instituțiilor”, a spus profesorul Adrian Ivan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...