Decizie luată în Parlament pentru prețul la benzină și motorină. Șoferii vor simți diferența la pompă

Mihnea Tălău 17.11.2022, 09:03
Decizie luată în Parlament pentru prețul la benzină și motorină. Șoferii vor simți diferența la pompă

A fost prelungită reducerea cu 50 de bani/litru la prețul carburanților. Miercuri, deputaţii au aprobat, cu 157 de voturi „pentru“, 91 „împotrivă“ şi cinci abţineri, reducerea preţului la carburanţi cu 50 de bani până la 31 decembrie 2022.

Reducerea preţului la carburanţi se prelungește până la 31 decembrie

Proiectul de lege extinde, până la 31 decembrie 2022, posibilitatea acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, precum şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în proiectului de lege.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional a votat impozitarea tuturor pensiilor speciale, cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și doar un singur vot împotrivă. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Deputaţii au admis, cu majoritate de voturi (210) şi o abţinere, un amendament al PSD, respins iniţial, potrivit căruia în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2022 şi data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate, titrează Economica.net.

”Ordonanța 50 de bani, jumate la stat jumate la români”

Au fost și voci contra. Deputatul neafiliat Ion Ștefan a criticat proiectul de lege amintind că nu s-a dorit reducerea accizelor la carburanţi. Și Claudiu Năsui, deputat USR, a precizat că aproape jumătate din preţul unui carburant de duce la stat, iar soluţia reducerii cu 50 de bani „este una alambicată”.

Nu în ultimul rând și deputatul AUR, George Simion a spus că această ordonanță ”nu a rezolvat nimic”.

”E vorba de Ordonanţa 50 de bani, care jumate sunt de la stat şi ăsta a fost ajutorul pentru romani. În continuare motorina, în lumea reală, în care cetăţenii plătesc combustibilul este peste 8 lei. Nu aţi rezolvat nimic, (…) pe circuitul legislativ exista şi propunerea noastră ca să se acorde facilităţi fiscale doar în momentul în care combustibilul este sub 6,5 lei. Voi vă faceţi că guvernaţi, pentru că nu veniţi cu soluţii, iar valoarea voastră este mai mică decât ce am eu în mână acum”, a spus liderul AUR.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...