Țara în care a fost descoperită o nouă specie de oameni. Ce trăsături fizice au fost identificate

Stan Filon 09.07.2021, 13:50
Țara în care a fost descoperită o nouă specie de oameni. Ce trăsături fizice au fost identificate

Arheologii au descoperit urmele unei noi specii de oameni! Se presupune că aceștia au trăit în urmă cu 400 de mii de ani și ar fi strămoșii oamenilor din Neanderthal. Descoperirea este una fantastică și dă peste cap multe teorii despre originea oamenilor pe Pământ.

Țara în care a fost descoperită o nouă specie de oameni

Oamenii de știință au dezgropat în Israel rămășițe craniene fosilizate aparținând unei populații de hominizi arhaici necunoscută anterior. Această specie a fost botezată Homo Nesher Ramla și prezintă o combinație de trăsături ale oamenilor de Neanderthal și ale celor arhaici.

S-a stabilit că aceștia ar fi trăit în Levant și ar putea modifica una dintre cele mai vechi ipoteze legate de ”arborele nostru genealogic”, făcând lumină asupra originilor neanderthalienilor. Foarte mult timp s-a crezut că neanderthalienii, o specie dispărută sau o subspecie de oameni arhaici care au trăit în Eurasia până acum aproximativ 40.000 de ani, au apărut și au prosperat în Europa cu mult înainte de sosirea oamenilor moderni.

Tara in care a fost descoperita o noua specie de oameni
Tara in care a fost descoperita o noua specie de oameni

Această specie este ”veriga lipsă”

Acum, în lumina noilor dovezi genetice, este pusă la îndoială această teorie, sugerând existența unui grup necunoscut din afara Europei care ar fi putut juca un rol important în apariția neanderthalienilor. Ei bine, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv și Universitatea Ebraică din Ierusalim susțin că descoperirea grupului Homo Nesher Ramla ar putea fi ”veriga lipsă”.

Mai exact, arheologii au săpat într-un sit din apropierea orașului Ramla, unde au descoperit rămășițe parțiale dintr-un craniu fosilizat ce aparținea unui membru al genului Homo. A fost dezgropată o parte din craniu, o parte din maxilare și câțiva dinți, precum și oase de animale și unelte de silex.

Punerea laolaltă a rămășițelor umane, alături de o analiză aprofundată, a dezvăluit că craniul aparținea unui membru necunoscut al genului Homo care probabil prezenta trăsături similare atât cu neanderthalienii (în special dinții și maxilarele), cât și cu arhaicul Homo sapiens (în special craniul).

Strămoșii oamenilor din Neanderthal

După analizele de labprator făcute, cercetătorii au tras concluzia că ce aveau în față reprezintă dovada unei noi specii umanoide care a trăit în Levant în urmă cu între 400.000 și 120.000 de ani.

”Descoperirile arheologice asociate cu fosilele umane arată că Homo Nesher Ramla deținea tehnologii avansate de producere a uneltelor din piatră și, cel mai probabil, a interacționat cu Homo sapiens local”, a afirmat dr. Yossi Zaidner, autor al studiului de la Institutul de Arheologie al Universității Ebraice.

Cercetătorii sunt convinși că Homo Nesher Ramla au fost strămoșii altor specii de hominizi. Aceștia ar putea să stea la baza formării oamenilor din Neanderthal, după ce au migrat în Europa de azi, pe când o parte din ei au migrat spre Asia, unde ai evoluat într-o populație arhaică a genului Homo. Este posibil ca și celelalte descoperiri făcute în anii trecuți în Israel, care i-au derutat pe oamenii de știință să fi făcut parte din aceeași specie.

”Strămoșii neanderthalienilor europeni au trăit în Levant”

”Înainte de aceste noi descoperiri, majoritatea cercetătorilor credeau că neanderthalienii sunt o ”poveste europeană”, în care grupuri mici de neanderthalieni erau forțați să migreze spre sud pentru a scăpa de ghețari, unii ajungând în Țara Israelului în urmă cu aproximativ 70.000 de ani”, a explicat profesorul Israel Hershkovitz de la Departamentul de Anatomie și Antropologie al Universității din Tel Aviv, citat de IFL Science.

”Fosilele Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoșii neanderthalienilor europeni au trăit în Levant încă de acum 400.000 de ani, migrând în mod repetat spre vest, în Europa, și spre est, în Asia. Descoperirile noastre susțin faptul că faimoșii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămășițele unei populații mult mai numeroase care a trăit aici în Levant și nu invers”, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...