Descoperirea făcută la Cluj, chiar în mijlocul orașului. Săptăturile l-au scos la lumină, e de pe vremea romanilor

Badea Violeta 01.07.2021, 19:32
Descoperirea făcută la Cluj, chiar în mijlocul orașului. Săptăturile l-au scos la lumină, e de pe vremea romanilor

Descoperirea făcută la Cluj, chiar în mijlocul orașului. Câțiva cercetători de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca au găsit un sarcofag intact, de copil. Din primele informații, adolescentul făcea parte dintr-o familie nobilă. Săptăturile l-au scos la lumină, e de pe vremea romanilor!

Descoperirea făcută la Cluj, chiar în mijlocul orașului

Descoperire uluitoare făcută la Cluj! În timpul lucrărilor de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie din Cluj-Napoca a fost găsit un sarcofagul de piatră. Șocant este că acesta era intact. Din primele cercetări, specialiștii spun că aparține unui tânăr roman, care făcea parte dintr-o familie nobilă. Descoperirea a fost preluată de Muzeul de Istorie al Transilvaniei, iar oamenii de știință încearcă să afle cât mai multe date legate de persoana decedată, dar și despre o monedă care a fost găsită în interior.

„În data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman.

Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul.”, au precizat cei de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, pe o rețea de socializare.

Descoperirea facuta la Cluj, chiar in mijlocul orasului
Descoperirea facuta la Cluj, chiar in mijlocul orasului

Săptăturile l-au scos la lumină, e de pe vremea romanilor

Descoperirea de la Cluj este uluitoare din două motive principale. Primul ar fi acela că sarcofagele sunt piese rare, iar acesta este chiar din piatră locală. Isoria arată că în sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de faţă, avem de-a face cu copilul unei persoane importante.

Al doilea motiv este acela că sarcofagele intacte sunt şi mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană. Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor, au menționat reprezentanții Muzeului.

Odată cu această descoperire importantă, specialiștii consideră că zona în care a fost tânărul înmormântat de pe Canalul Morii s-ar putea întinde și în zona clinicii Stanca. În perioada următoare, cercetătorii vor analiza osemintele și monedei din interiorul sarcofagului pentru a afla cât mai multe detalii. Aceștia vor încerca să determine perioada în care a trăit adolescentul cu ajutorul monedei.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...