Comoară dacică, veche de 2.100 de ani, descoperită în Maramureș. Cui ar fi aparținut bijuteriile de argint

Ioana Bucur 01.06.2022, 20:11
Comoară dacică, veche de 2.100 de ani, descoperită în Maramureș. Cui ar fi aparținut bijuteriile de argint

Câțiva tineri pasionați de istorie și cu un hobby inedit au scos la lumină o descoperire impresionantă, în Maramureș. Detectoarele lor de metale au găsit o comoară dacică despre care experții spun că are o vechime de peste 2.100 de ani și au o teorie interesantă legată de persoana căreia i-ar fi aparținut obiectele spectaculoase îngropate la câțiva centimentri de un drum vechi.

Când un hobby scoate la lumină comori pierdute

Și-au găsit un hobby ce se îmbină perfect cu pasiunea lor pentru istorie. Câțiva tineri „înarmați” cu detectoare de metale au făcut o descoperire fabuloasă în Maramureș. Nu este prima oară când acești vânători de comori scot la lumină comori pierdute, însă niciuna nu a fost la fel de importantă.

Vorbim despre un tezaur format din peste 30 de piese de argint vechi – brățări, fibule și alte podoabe, dar și câteva mărgele făcute din rocă, datând probabil din sec. I î. Hr., adică de 2.100 de ani.

Comoara dacică a fost deja analizată de specialiștii care au formulat unele teorii nu doar despre vechimea ei, ci și despre origine. Cele două seturi complete de podoabe ar fi aparținut unor femei de rang înalt, poate chiar preotese dacice.

Bijuteriile au fost găsite îngropate la doar zece centimetri de suprafața pământului, lângă un drum vechi, în apropierea localităţilor Fericea şi Curtuiusu Mare, Comuna Valea Chioarului, judeţul Maramureş.

Se crede că nu ar fi fost pierdute sau abandonate, ci oferite ca ofrandă zeilor.

„Toate erau grupate într-un loc – câteva zeci de piese de argint, dacice. Toate sunt de argint. Sunt piese masive, fiecare broşă are peste 100 de grame. La mâini aveau brăţări, una sau două şi la fel, fiecare dintre ele avea două tipuri de închizători de centură. Unul este din plăcuţe de argint aplatizate, prinse cu verigi tot de argint, iar celălalt tot cu verigi, spiralate

Fiecare dintre cele două au aparţinut unor preotese de acum 2.100 de ani. Practic şi-au îngropat seturile complete, probabil ca ofrandă către zei. Pentru că nu sunt îndoite, rupte, nu sunt pierdute, sunt depuse intenţionat. Asta putea fi numai ofranda pentru zei”, mai spune muzeograful.

Comoara dacică, veche de 2.100 de ani, descoperită în Maramureș. Cui ar fi aparținut bijuteriile de argint

Ce spun specialiștii despre comoara dacică descoperită în Maramureș

Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este unică din mai multe puncte de vedere.

„Se mai găsesc tezaure, dar prea puţine seturi complete. De obicei se găseau fie brăţări cu lanţ la gât, fie fibule – broşe cu brăţări. Aici s-au găsit şi lanţ şi fibule şi curea şi brăţări. Sunt două seturi complete de femeie. Şi sunt seturi de femei de cel mai înalt rang”, spune Marius Ardeleanu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Cei care au dezgropat comoara sunt mai mulți pasionați de istorie organizaţi în Asociaţia Detecţie Nord din Baia Mare. „Ei au mai găsit inclusiv tezaur monetar roman – 24 de piese şi un tezaur medieval de 60 şi ceva de piese”, mai arată muzeograful, care spune despre ei că sunt un model de oameni care îşi urmăresc pasiunea, foarte atenţi la legislaţia în domeniu.

„Aş spune 99% sigur că au aparţinut unor preotese dacice. Aceste tipuri de piese, a fost demonstrat de către Aurel Rustoiu de la Academia Română, că pot aparţine unor preotese de rang înalt şi eu îmi asum această afirmaţie. Avem un lanţ cu pandantive de tip cui, undeva la 75 de zale, micuţe prinse înte ele care se purtau la gât ca un lanţ. Acest lanţ aliniat cu două brşe sau fibule de argint, care se prindeau pe umeri”, a adăugat Marius Ardeleanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...