Suma uriaşă primită de un doljean după ce a găsit un tezaur roman vechi de 2.300 de ani în curtea casei

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 31.07.2021, 13:03
Suma uriaşă primită de un doljean după ce a găsit un tezaur roman vechi de 2.300 de ani în curtea casei

Un doljean a primit o sumă ruiașă de bani după ce a găsit un tezaur roman vechi de 2.300 de ani, chiar în curtea casei sale. Bărbatul făcea săpături pentru a-și amenaja o piscină când a găsit comoara. A decis să o predea autorităților și s-a ales cu o recompensă considerabilă.

Ce a descoperit doljeanul în curtea casei lui

Mai exact, un bărbat din comuna Pielești din județul Dolj a găsit în curtea sa peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani. Anunțul a fost făcut vineri de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile.

”Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut.

Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe Facebook.

Suma uriasa primita de un doljean dupa ce a gasit un tezaur roman vechi de 2.300 de ani in curtea casei
Comoara gasita de doljean

Câți bani a obținut doljeanul drept recompensă

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai spus că a fost respectată procedura legală de preluare în administrare. Prin urmare, bărbatul care a descoperit comoara a primit recompensa stabilită prin lege. Adică de 45% din valoarea monedelor romane şi bijuteriilor dacice ce vor fi expuse la Muzeul Olteniei din Craiova, în următoarele luni.

Deși nu a fost precizată suma pe care a primit-o doljeanul pentru acest tezaur, aceasta trebuie să fie considerabilă. De exemplu, un tezaur dacic cu peste 150 de piese ce a fost găsit în 2020 în Alba Iulia a fost evaluat la 100.000 lei. Sumele pot depăși acest prag, în funcție de valoarea stabilită de experții acreditați.

De aceea, mulți vântăori de comori au obținut sume considerabile de bani după ce au găsit astfel de comori. Însă, comerțul ilicit cu piese din tezaurul dacic sau roman aduce prejudicii patrimoniului național.

Comoară găsită în timpul unor săpături pentru o fântână

În alt capăt al lumii, în Sri Lanka, câțiva muncitori au dat peste o comoară în timp ce săpau o fântână în curtea unui negustor de pietre prețioase. Ei au descoperit un filon de safire ce cântărea peste 450 de kilograme în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Negustorul în curtea căruia s-a găsit uriașa piatră prețioasă a spus că această comoară ascunsă scoasă la iveală ar putea valora o avere. El a observat că mai multe bucăți de safire de forte bună calitate s-au desprins în timp ce curăța impuritățile filonului. Vezi AICI cât ar valora comoara descoperită! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...