Comoara de la malul Dunării pe care românii au lăsat-o în paragină. A fost mândria orașului, acum e scoasă la vânzare pe OLX

Daniela Alexandru 14.06.2022, 07:30
Comoara de la malul Dunării pe care românii au lăsat-o în paragină. A fost mândria orașului, acum e scoasă la vânzare pe OLX

Faptul că în anul 2022 încă mai vorbim despre monumente istorice lăsate în paragină, în România, nu este pentru nimeni o surpriză. Zeci de case, clădiri, foste fabrici, conace sau chiar parcuri sunt lăsate să se degradeze fie de proprietari privați, fie de stat. Este și cazul celei mai mari mori pe bază de abur din estul Europei, ce a fost construită în anul 1898 de inginerul Anghel Saligny.

Moara Violatos este în degradare de mai bine de 20 de ani

Numele, Violatos, îi vine de la familia care a avut-o în grijă și care se ocupa cu comerțul cu grâne, care alături de o altă familie cu origini grecești și deschide o fabrică de pâine. „În epocă se numea Fabrica de făină Panait Violatos, cea mai impozantă şi mai perfecționată instalație din toată țara şi, probabil, din întregul Orient, care, prin instalaţia electrică, oferea de pe Dunăre o priveliște feerică. Panait Violatos a fost între 1889-1892 asociat la Moara Milas, premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris. Apoi a demarat ambiţiosul proiect al construirii celei mai moderne mori din sud-estul Europei.

A fost construită fără aprobarea consilierilor comunali şi în ciuda interpelării făcute de senatorul Butărescu despre violarea legii sanitare în cazul amplasării morilor cu aburi pe malul Dunării. Dat fiind nivelul ridicat al pânzei freatice, pentru construirea ei s-a recurs la plantarea unor piloţi din stejar, înmuiaţi în catran, la mare adâncime”, scrie istoricul Ioan Munteanu în „Monumentele istorice ale oraşului Brăila”.

Moara Violatos din Braila in trecut, pe malul Dunarii

A fost clasată monument istoric de arhitectură în anul 2004

Situația Morii Violatos este incertă, ultimul moștenitor din Brăila al morii decedând în anul 2015. În urma unui proces care a durat peste 10 ani moștenitorii au ales măsurile compensatorii în bani, nedorind restituirea în natură în forma decisă de instanţă. Așadar, Moara Violatos rămâne în patrimoniul orașului Brăila.

Faptul că Moara Violatos este monument istoric nu i-a împiedicat pe proprietari să o lase de izbeliște, deși strică priveliștea Falezei Dunării. Este scoasă la vânzare inclusiv pe OLX, dar proprietarul cere 480.000 de euro pe clădirea care ar necesita reparații imediate și foarte costisitoare, astfel că pentru moment rămâne în paragină.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe