Bruxelles-ul va propune ca Ucraina să devină candidată la aderarea la UE. Președintele Volodimir Zelenski a câștigat sprijinul Franței, Germaniei, Italiei și României

Elena Avramescu 17.06.2022, 13:09
Bruxelles-ul va propune ca Ucraina să devină candidată la aderarea la UE. Președintele Volodimir Zelenski a câștigat sprijinul Franței, Germaniei, Italiei și României

Comisia Europeană va recomanda vineri ca Uniunea Europeană să desemneze Ucraina și Moldova drept candidați la aderare, Georgiei fiindu-i solicitată să îndeplinească anumite condiții înainte de a primi același statut, au spus diplomații. În timp ce unele țări UE, inclusiv Țările de Jos și Danemarca, nu sprijină mai multe țări să devină candidate la aderarea la UE, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat sprijinul Franței, Germaniei, Italiei și României, joi.

Ucraina, tot mai aproape să devină candidată la aderarea la UE

Se așteaptă ca Comisia, executivul UE, să își facă propunerea în jurul orei 12:00 CET (10:00 GMT). Acest lucru va deschide calea pentru ca liderii guvernului UE să-l aprobe la un summit de joia și vinerea viitoare la Bruxelles, ceea ce va fi un impuls moral pentru Ucraina, în timp ce lupta împotriva invaziei Rusiei.

În prima lor vizită la Kiev de la invadarea Rusiei pe 24 februarie, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis au spus că Ucraina aparține „familiei europene”.

Statutul de candidat UE, căutat de Ucraina încă din 2014, când protestele de la Kiev au răsturnat un președinte pro-rus nepopular, ar fi o piatră de hotar în drumul său de la o fostă republică sovietică către o economie dezvoltată în cel mai mare bloc comercial din lume.

Cu toate acestea, se așteaptă ca drumul către aderare să dureze ani, necesitând reforme profunde care să abordeze corupția endemică. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat corupția în timpul unei vizite la Kiev pe 11 iunie.

Potrivit organului de supraveghere Transparency International, Ucraina este percepută ca una dintre cele mai corupte țări din lume, pe locul 122 din 180 de state.

Ambasador ucrainean: UE trebuie sa fie pregatita sa faca sacrificii economice pentru a opri Rusia
Ucraina, aproape de aderare la UE

„Extinderea” UE ca politică a stagnat și din 2018. Statele membre ale UE nu se pot pune de acord cu privire la introducerea în bloc al altor candidați oficiali: Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Un diplomat înalt implicat în discuțiile privind extinderea a declarat pentru Reuters că Georgia, cândva una dintre cele mai pro-UE și pro-SUA. țările care doresc să adere la bloc, este mai departe de statutul de candidat.

„Georgia s-a polarizat, iar sistemul său politic este disfuncțional. Politicienii cheie par să nu fie dispuși sau incapabili să meargă mai departe cu reformele democratice”, a spus diplomatul.

Dacă ar fi admisă, Ucraina ar fi cea mai mare țară a UE după suprafață și a cincea cea mai populată. Toți cei trei aspiranți sunt mult mai săraci decât orice membru existent al UE, cu producția pe cap de locuitor de aproximativ jumătate din cea a celor mai sărace, Bulgaria.

Toate au istorii recente de politică volatilă, tulburări interne, crimă organizată înrădăcinată și conflicte nerezolvate cu separatiștii susținuți de ruși care proclamă suveranitatea asupra teritoriului protejat de trupele Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...