Cât mai poate crește prețul la gaze. „Piața, așa cum face întotdeauna, ia în calcul cele mai rele circumstanțe”

Andrei Dumitrescu 26.08.2022, 12:54
Cât mai poate crește prețul la gaze. „Piața, așa cum face întotdeauna, ia în calcul cele mai rele circumstanțe”

Prețurile viitoare ale gazului la Title Transef Facility (TTF), principalul centru de tranzacționare european, au ajuns la 321 de euro pe megawatt-oră.

În urmă cu un an, cifra era fixată la 27 de euro.

Prețul gazului a crescut enorm după anunțul făcut săptămâna trecută de Gazprom, controlat de statul rus, privind închiderea în curând a Nord Stream 1, pentru o operațiune de întreținere de trei zile

Gigantul energetic rus susține că gazoductul trebuie verificat pentru fisuri, loviri, scurgeri și alte potențiale defecțiuni. Politicienii europeni au acuzat în diferite rânduri Gazprom că se folosește de fluxurile de energie pentru a pune presiune pe statele europene.

„La finalizarea operațiunilor de întreținere, cu condiția să nu fie identificate defecțiuni, transportul de gaze va fi reluat la un ritm de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom, aceasta capacitate reprezentând doar 20% din totalul de 167 de milioane de metri cubi cât era transportat zilnic.

Creștere de neoprit a prețului gazelor

Pe lângă evoluția imprevizibilă a războiului, vara mai caldă decât de obicei și creșterea utilizării aerului condiționat au alimentat tendința de creștere, alături de o secetă severă care a redus energia hidroelectrică și a limitat activitatea centralelor nucleare.

În același timp, guvernele europene se pregătesc să umple depozitele de gaze înaintea venirii iernii. România a anunțat joi că a înmagazinat în proporție de 70% depozitele din țară.

Gazprom reduce furnizarea gazului și către Austria și Italia. Temerile europenilor
Gazprom reduce furnizarea gazului și către Austria și Italia. Temerile europenilor

În timp ce depozitarea joacă un rol-cheie în securitatea aprovizionării, aceasta este departe de a fi un panaceu pentru multiplele probleme energetice ale UE: blocul are o capacitate de stocare de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaz – un sfert din consumul său anual de 400 miliarde metri cubi.

Statele membre au stabilit deja un plan de reducere a cererii de gaz cu 15% până în primăvara anului viitor. Efortul are la bază dorința de amortizare a impactului produs de eventualele întreruperi ale fluxurilor rusești, un scenariu devenit, în ultimele șase luni, probabil.

Cât de mult poate crește prețul la gaze

„În teorie, nu există o limită. Piața, așa cum face întotdeauna, ia în calcul cele mai rele circumstanțe, cea mai proastă interpretare”, a precizat pentru Euronews Jonathan Stern, cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.

În prezent, sistemul este liberalizat și răspunde la dinamica fundamentală a cererii și ofertei. În timpul celor mai grele luni ale pandemiei, când activitatea economică s-a oprit practic, prețurile viitoare ale gazului la TTF au scăzut sub pragul de 10 euro pe megawatt-oră, ducând producătorii la pierderi uriașe.

Europenii de pe întregul continent se confruntă în prezent cu facturi de electricitate pe alocuri absurde, fabricile au început să reducă orele de producție în încercarea de a economisi energie, iar guvernele statelor fac planuri pentru o eventuală raționalizare a gazului.

În același timp, energia a dus inflația la niveluri record, băncile centrale majorează ratele dobânzilor, iar euro a fost depășit de dolar. Toate acestea fac ca recesiune să planeze asupra întregului continent.

„În cazul unei recesiuni, viețile noastre vor fi mai grele din multe puncte de vedere, dar mai ușoare din punct de vedere energetic. Cererea de gaze va scădea și va duce la scăderea prețurilor”, a mai spus Stern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...