Se schimbă facturile la gaze şi energie electrică. Informaţiile, mai clare pentru români. Legea a fost adoptată

Andra Daoud 22.06.2022, 15:54
Se schimbă facturile la gaze şi energie electrică. Informaţiile, mai clare pentru români. Legea a fost adoptată

Legea prin care se schimbă facturile la gaze și la energie electrică și prin care se plafonează prețurile până la 31 martie 2023 a fost adoptată de Parlament, cu unele amendamente. Deputații au votat pentru un nou format de factură, cu un conținut mai clar decât în prezent, astfel încât să poată fi pe înțelesul tuturor categoriilor de consumatori casnici. Ce informații se vor regăsi pe facturi în viitor.

Legea prin care se schimbă facturile la gaze și energie electrică a fost adoptată

OUG 27/2022, privind măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și la energie până la finalul lunii martie anul viitor a fost adoptată. Parlamentarii au votat și un amendament care prevede un nou format de factură, cu un conținut mai clar și care să fie pe înțelesul tuturor consumatorilor.

Deocamdată nu se știe cum vor arăta noile facturi, însă potrivit textului legii, ANRE și ANPC urmează să stabilească un ordin comun pentru noul format de factură, pe care îl vor respecta toți furnizorii naționali.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în amendament.

Se schimba facturile la gaze si energie electrica. Informatiile, mai clare pentru romani. Legea a fost adoptata
Facturile la energie si la gaze nu vor mai arata la fel

Ce conține în prezent factura la energie

Factura la energie electrică are tipărite toate elementele din care este compus prețul final pe care consumatorul îl are de plată: prețul energiei active, tarifele de transport și sistem, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA. Deputații își doresc ca informațiile să fie mai transparente și pe înțelesul tuturor consumatorilor, motiv pentru care au votat schimbarea conținutului facturii.

Înainte de a intra în vigoare, legea care prevede plafonarea prețurilor la gaze și la curent și schimbarea modului în care arată facturile la utilități mai trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Autoritățile au stabilit plafonarea prețurilor la energie în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, astfel că românii vor plăti la curent prețul de 0,68 lei/kw pentru un consum de până la 100 kw pe lună. În cazul în care consumul este cuprins între 100 și 300 kw pe lună, consumatorii casnici vor fi taxați cu 0,8 lei/kw.

În ceea ce privește gazul, prețul pentru gospodării va fi de 0,31 lei/kw. Companiile românești vor beneficia de un preț fix la energia electrică (1 leu/kw, TVA inclus) și la gaz (0,37 lei/kw). Excepție vor face marii consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de la stat.

Urmăriți Impact.ro și pe