Cod Rutier 2020. Poți lua amendă dacă nu ai presiunea optimă la roți? Ce spune, de fapt, legea

Daria Petrescu / 22.05.2020, 09:37
Cod Rutier 2020. Poți lua amendă dacă nu ai presiunea optimă la roți? Ce spune, de fapt, legea

Începând cu anul 2020, Codul Rutier a venit cu noi reguli. Cele mai importante prevăd noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des. Mai mult, de la 1 iulie, persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate.

Poți lua amendă dacă nu ai presiunea optimă la roti?

Ei bine, în noul cod rutier nu este specificat faptul că te vei alege cu amendă în cazul în care nu au presiunea optimă la roti. Cel mai probabil, te vei alege cu un avertisment.

În cazul în care anvelopele  sunt uzate poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Producătorii de anvelope au prevăzut anvelopele cu martori de uzură. Aceştia sunt poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase astfel de indicatori.

Practic limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Asta dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă, potrivit România tv.

Ce mai prevede Codul Rutier 2020

Dar ce nu ştiu cei mai mulţi şoferi este că tot pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă şi cred că pot circula fără griji pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Și nu trebuie să uităm că în conformitate cu prevederile din Codului Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală. Mulți dintre șoferi nu știu însă ce trebuie să conțină trusa cu pricina.

Pe lângă cele două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, fiecare mașină trebuie echipată cu trusă de prim ajutor omologată de Registrul Auto Român.

Noi reguli de la 1 iulie

Autorităţile pregătesc noi reguli pentru obţinerea permisului auto din 2020. Codul Rutier a suferit deja numeroase schimbări în ultima perioadă, cel mai recent chiar luna trecută. Cu toate acestea, guvernanţii nu sunt mulţumiţi de rezultate.  Astfel că se lucrează la noi modificari care să facă mai sigură circulaţia pedrumurile publice. Printre acestea, şi noi reguli pentru obţinerea şi reînnoirea permisului auto.

Începând cu 1 iulie, cei care dau examen pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să aibă cel puţin 10 clase. În trecut, era suficient ca aceştia să fie la vârsta majoratului. De asemenea, pentru reînnoirea permisului de conducere, persoanele mai în vârstă vor fi nevoite să facă mai des controlul medical.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI