Se schimbă Codul Rutier. Ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute de Poliție

Andrei Cezar 03.04.2020, 10:35
Se schimbă Codul Rutier. Ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute de Poliție

Decizie neașteptată pentru șoferi. Ministerul Afecerilor Interne a suspus dezbaterii publice un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se modifică unele preverederi ale actualei legi rutiere. Una dintre ele se refră la obligativitatea șoferilor de a preda personal permisul de conducere, în cazul suspendării dreptului de mai șofa. Potrivit noii reglementări, șoferii nu vor mai fi obligați să meargă personal să depună permisul de conducere, ci vor trebui să-l trimită prin curier.

Codul Rutier se schimbă. Reglementări noi privind premisele de conducere reținute de Poliție

Instituirea stării de urgență în ruma pandemiei a adus cu sine o multitudine de reguli noi pe care cetățenii trebuie să le respecte. Astfel, din considerentul evitării pe cât posibil a contactului direct între oameni, Ministerul Afacerilor Interne propune spre dezbatere publică noi modificări la Codul Rutier, Printre acestea, eliminarea obligaţiei predării personale de către contravenient sau de către conducătorul auto a permisului reţinut de Poliţie.

”Se impune derogarea de la obligativitatea contravenientului de a preda permisul de conducere personal ori prin reprezentant convențional, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției și reglementarea predării acestuia exclusiv prin servicii de curierat, cu aviz de primire.” se arată în nota de fundamentare.

Se schimbă Codul Rutier. Ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute de Poliție
Se schimbă Codul Rutier. Ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute de Poliție

Cererile de restiuirea permiselor se vor depune online, fax sau curier

Potrivit aceluiași document, pentru a se evita prezența conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole ori forestiere, sau tramvaie la sediul Poliției Rutiere, se impune ca cererile de restiuire a permiselor auto, atunci când s-a împlinit termenul pentru care au fost reținute, să fie transmise prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestora. Adică fax, e-mail sau curier rapid. De asemena, predarea permiselor de conducere să se realizeze la adresa de corespondență precizată de titular.

”Pe durata stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020, predarea permisului de conducere de către contravenient se face exclusiv prin servicii de curierat, cu aviz de primire”, se arată în proiect.

 

Urmăriți Impact.ro și pe