Cod Rutier 2019. Șoferii riscă amenzi usturătoare, chiar dacă au anvelope de iarnă. Detaliul pe care îl taxează polițiștii

Șoferii riscă amenzi usturătoare, chiar dacă au anvelope de iarnă

Atenție șoferi, Poliția Română dă startul amenzilor pentru cei care circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă. Însă, chiar și dacă ai anvelope de iarnă, tot poți primi o amendă usturătoare. Iată ce ar trebui să știi!

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei

Iarna și-a intrat în drepturi în mai multe zone din țară, ceea ce înseamnă că șoferii care circulă pe drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, trebuie să-și echipeze autovehiculul cu cauciucuri de iarnă. În caz contrar, vor fi pasibili de o amendă usturătoare.

Legea privind circulația pe drumurile publice spune că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei. În cazul, vehiculelor de transport marfă care au o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și a vehiculelor de transport cu mai mult de nouă locuri, e nevoie ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

“Legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția.

În ce condiții riști să primești o amendă usturătoare, chiar dacă ai anvelope de iarnă

Amenzile prevăzute de codul rutier pentru anvelopele de iarnă

Amenzile prevăzute de codul rutier pentru anvelopele de iarnă

Ceea ce nu știu mulți șoferi este faptul că poți primi amendă chiar și dacă autovehiculul cu care circulă este dotat cu anvelope de iarnă, asta dacă poliția constată că anvelopele sunt uzate. În acest caz, amenda poate ajunge până la 725 de lei și poate implica reținerea certificatului de înamatriculare. Limita maximă de uzură este de 6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, potrivit Codului Rutier.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI