Cod rutier 2019. Semnul care nu trebuie să lipsească de pe mașinile șoferilor. Unde trebuie să fie montat și ce semnificație are

PNL vrea să fie introdus un semn distinctiv pentru anumiți șoferi

Cod rutier 2019. A fost adoptat un proiect de lege care prevede introducerea unui nou semn distinctiv pe care ar trebui să-l pună anumiți șoferi pe mașinile lor. Deocamdată, proiectul de lege arată că este o decizie opțională, dar deputatul care a venit cu această idee are un argument care te-ar putea convinge să pui acel semn pe mașină, dacă te încadrezi în categoria despre care urmează să citești mai jos. Aparent, e o idee bună, dar această categorie n-ar trebui să aibă dreptul de a conduce un automobil. Și nici alte vehicule care pot pune în pericol alți participanți la trafic.

Cod rutier 2019: despre ce semn este vorba și ce șoferi ar trebui să-l poarte

Cod rutier 2019. Semnul care nu trebuie să lipsească de pe mașinile șoferilor. Unde trebuie să fie montat și ce semnificație are

Noua regulă îi vizează pe șoferii care au deficiențe de auz, iar aceștia trebuie să pună pe mașină un semn distinctiv care să arate acest lucru. În mod normal, oamenii cu probleme de auz nici n-ar trebui să se urce la volan, dar un deputat PNL crede că e mai bine să se reglementeze acest fenomen care este de mult o realitate.

Inițiativa legislativă îi aparține deputatului PNL Adriana Săftoiu. Proiectul de lege a fost deja adoptat în Senat cu 78 de voturi pentru.

Acesta vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul introducerii unui nou articol: „Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz”.

Cod rutier 2019: unde trebuie lipit semnul și care sunt argumentele deputatului

Deocamdată, semnul este opțional, ceea ce din start va însemna că nimeni nu-l va pune, pentru că așa este în România. El ar trebui lipit pe lunetă, în colțul din dreapta sau stânga sus.

Acest semn este recomandat pentru conducătorii de autovehicule, persoane surde şi cu deficienţe de auz, din următoarele motive:

  • dacă persoana surdă este oprită de agentul de circulaţie, acesta va şti că este nevoie de interpret şi de comunicare în limbajul semnelor;
  • dacă persoana surdă este implicată într-un accident de circulaţie, autorităţile sau persoanele fizice vor vedea semnul reprezentativ şi vor putea apela în regim de urgenţă la un interpret în limba semnelor; – în trafic sau în diverse situaţii, ceilalţi şoferi vor şti că persoana surdă trebuie atenţionaţă prin semnale luminoase;
  • orice şofer surd să aibă obligatoriu o legitimaţie specială în care să se dovedească că are dizabilităţi auditive şi să arate poliţiei rutiere”, arată deputatul PNL în expunerea de motive a proiectului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI