Cod rutier 2019: este introdus un nou control medical dacă vrei să obții permisul de conducere. Ce categorii auto sunt vizate

Stefan Daniel 09.08.2019, 10:54
Cod rutier 2019: este introdus un nou control medical dacă vrei să obții permisul de conducere. Ce categorii auto sunt vizate

Cod rutier 2019. Va fi introdus un nou control medical pentru cei care vor să obțină permisul de conducere, dar și pentru cei care trebuie să-l înnoiască, dacă a expirat sau dacă l-au pierdut. Sunt vizate doar anumite categorii auto, dar sunt destul de multe cât să-i pună în dificultate pe mulți șoferi. Avem, însă, și o veste bună în privința fișei medicale obligatorii.

Cod rutier 2019: un nou control medical pentru cei care vor să ia permisul auto

Cod rutier 2019: este introdus un nou control medical dacă vrei să obții permisul de conducere. Ce categorii auto sunt vizate
Șoferii de autobuz, de exemplu, au o responsabilitate sporită când sunt la volan

Un lucru este cert: noua regulă fie va face o selecție mai riguroasă a șoferilor, ca să nu faci pariu cu viața când te urci într-un mijloc de transport, fie se va intensifica frauda obținerii fișelor medicale „intacte”. Eu aș înclina către a doua variantă, dar hai să vedem despre ce este vorba.

Candidații care vor să obțină permisul de conducere pentru autovehiculele în grupa a II-a, vor fi supuși unui nou control medical, pe lângă cele obligatorii din prezent. Și noul control medical va fi obligatoriu, dar vei avea un avantaj. Se dublează perioada de valabilitate a fișei medicale. În loc de șase luni, aceasta va fi valabilă un an de zile, deci n-o să fie nevoie să mergi decât o dată pe an să te examineze medicii ca să vezi dacă ești sau nu apt pentru a conduce autovehicule.

Cod rutier 2019: ce presupune noul control medical și ce categorii auto sunt vizate

Până acum, controlul medical cerea examinări de specialitate pentru medicină internă, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie și oftalmologie. De acum, va fi introdus și controlul pulmonar, pentru identificarea riscului de apnee în somn.

Sigur o să te gândești că e o prostie. „Ce legătură are șofatul cu somnul?”, ai să te întrebi. Da, pare un paradox, dar specialiștii au identificat și în bolile pulmonare un risc major la care se expun șoferii de autovehicule din anumite categorii. Și îi expun la pericole și pe pasageri și/sau pietoni sau alți șoferi.

În grupa II de permise de conducere sunt incluse categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb, respectiv șoferii profesioniști, care conduc autovehicule de mari dimensiuni precum camioane sau autobuze.

Urmăriți Impact.ro și pe