Modificări Cod rutier 2019: ce vehicule pierd dreptul de prioritate de trecere și nu mai au voie să poarte girofaruri

Stefan Daniel 25.07.2019, 11:44
Modificări Cod rutier 2019: ce vehicule pierd dreptul de prioritate de trecere și nu mai au voie să poarte girofaruri

Apar unele modificări de Cod rutier 2019. O nouă lege, promulgată deja de președintele Klaus Iohannis, interzice vehiculelor anumitor instituții ale statului să mai poarte girofaruri de culoare albastră. Asta înseamnă că și-au pierdut dreptul de prioritate de trecere pe drumurile publice, deci nu mai trebuie să le faci loc pe șosea atunci când au semnale luminoase și sonore pornite.

La nivel legislativ, este vorba de modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.

Modificări Cod rutier 2019: ce mașini și-au pierdut dreptul la prioritate de trecere

 Modificări Cod rutier 2019: ce vehicule pierd dreptul de prioritate de trecere și nu mai au voie să poarte girofaruri
Mașinile ANAF nu vor mai avea dreptul să fie echipate cu girofaruri albastre

Astfel, noile modificări legislative interzic autovehiculelor ANAF și ale procurorilor din Ministerul Public să mai poarte girofaruri cu lumini albastre, pe drumurile publice, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau misiuni urgente.

ANAF are acele mașini de culoare albastru închis sau indigo, de regulă Dacia Logan și Sandero, și pe care scrie cu Galben ANAF. Până azi, ele aveau voie să fie echipate și cu girofaruri albastre și să folosească semnalele sonore și luminoase atunci când se deplasau în misiuni urgente. Din 25 iulie și-au pierdut acest drept și vor trebui să suporte ambuteiajele din București, la fel ca restul participanților la trafic.

În baza noului act normativ, proaspăt modificat, sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră autovehiculele care aparțin Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de frontieră, serviciului de Ambulanţă sau medicină legală, Protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Cod rutier 2019: alte modificări

De asemenea, au fost aduse modificări legislative și în cazul procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, împotriva căreia se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Plângerea suspendă executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei de la data înregistrării la judecătorie.

Urmăriți Impact.ro și pe