Schimbări în Codul Rutier: șoferii care au încălcat legea își pot recupera mai ușor permisul. De ce e legea controversată

Alexandru Ioanid 17.07.2019, 12:29
Schimbări în Codul Rutier: șoferii care au încălcat legea își pot recupera mai ușor permisul. De ce e legea controversată

O modificare legislativă legată de Codul Rutier stârnește controverse. Se referă la șoferii care au fost prinși că au încălcat legea în trafic și care, dacă ar fi rămas fără permis, l-ar fi recuperat destul de greu. Acum, ei beneficiază de o lege mai blândă.

Un proiect de lege care a trecut recent de Parlament a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare joi, 18 iulie. Actul normativ este unul controversat, după cum susțin specialiștii, pentru că încurajează recidiva și încălcarea legilor.

Modificarea legislativă se referă la două condiții care-i vizau pe șoferii care, în urma unor abateri, rămâneau fără permis, potrivit Adevărul. Aceștia, în momentul în care doreau să-și recapete permisul de conducere, nu ar fi putut să o facă atât de ușor.

Dar noua lege vine în sprijinul lor.

Cod Rutier 2019: cum își pot recupera permisul șoferii care încalcă legea

Amenzi mai mari pentru soferi

Până acum, șoferii recidiviști nu puteau cere recuperarea permisului mai devreme de perioada în care a fost suspendat. Puteau face acest lucru doar dacă erau la prima abatere și atunci, potrivit legii, ar fi putut primi permisul după o lună, de exemplu, chiar dacă el a fost suspendat pe o perioadă de trei luni.

Noua lege schimbă aceste reguli. Chiar și șoferii care NU se află la prima abatere pot primi permisul mai devreme, dacă îndeplinesc condițiile cerute celor care sunt la prima abatere.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cazuri concrete: un șofer X, aflat la prima abatere, rămâne fără permis pentru o perioadă de trei luni. El poate cere polițiștilor returnarea acestuia după o lună, dacă trec și examenul teoretic de cunoaștere a regulilor de circulație.

Un al doilea șofer Y, cu cel puțin încă o abatere la activ, rămâne, la rându-i, fără permis pentru o perioadă de trei luni. În baza legii actuale, el ar fi primit permisul peste fix trei luni, fără să aibă voie să ceară returnarea lui mai devreme sau să aibă posibilitate să susțină examenul.

În baza noii legi, el beneficiază de aceleași avantaje ca șoferul X. Chiar dacă a încălcat legea de mai multe ori și, să zicem, chiar a fost prins circulând cu viteză mult peste limita legală.

Începând de joi, 18 iulie, singurii șoferi care NU vor mai putea cere recuperarea permisului mai devreme sunt cei începători, care au sub un an de condus.

Specialiștii susțin că o astfel de relaxare a legislaţiei este complet greșită. Șoferii nu vor mai fi speriați de sancțiuni pentru că știu că pot solicita recuperarea permisului mai devreme și atunci se încurajează recidiva.

Urmăriți Impact.ro și pe