Cod Rutier 2019. Cum pot afla șoferii câte puncte de penalizare au acumulat anul acesta

Cum pot șoferii să afle câte puncte de penalizare au?

Codul Rutier prevede un anumit sistem al punctelor de penalizare care reprezintă o modalitate de determinare a conducătorilor de autovehicule să aibă în vedere și să adopte un comportament responsabil și sigur atunci când circulă pe șoselele din România. Însă cum pot vedea șoferii câte puncte de penalizare au?

Cum poți afla câte puncte de penalizare ai

Foarte mulți șoferi doresc să știe câte puncte de penalizare au pentru a putea ține o evidență a parcursului lor în trafic din fiecare moment. Acest lucru este posibil doar dacă se face o cerere de către șoferul în cauză la sediul poliției rutiere din județul în care este înregistrat. În conformitate cu art. 208 din Regulamentul de aplicare al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002, privind circulatia pe drumurile publice
„Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obtina, personal, la sediul politiei rutiere din judetul care îl are în evidenta, informatii cu privire numarul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.

Cum poți afla câte puncte de penalizare ai

Pentru acest lucru, solicitantul trebuie să depună o solicitare/cerere scrisă la sediul poliției rutiere, iar răspunsul îl va primi în termen de maxim 30 de zile de la înregistrarea ei.

 

Dosar cu șină vs digitalizare

Aceasta formulare a cererii la ghișeului Poliției Române este în prezent modalitatea tradițională pentru acest demers, însă mulți conducători auto se plâng și spun că solicitările sunt îngreunate de procesele birocratice mult prea ample, din care nu lipsesc clasicele „copii la xerox și dosarele cu șină”.

Românii susțin că este nevoie de o digitalizare a sistemelor informatice ale insitutțiilor pentru a fi mai accesibile cetățenilor. Forma inițială în care se găsește acum această solicitare este îngreunată, spun aceștia. În cazul în care șoferul dorește să afle câte puncte de penalizare a acumulat pe permis, nu doar lipsa de suport din partea sistemelor informatice îl împiedică să o facă online. Asta pentru că celebrul Cod Rutier (în fapt o ordonanță de urgență a Guvernului – nr. 195/2002) spune clar că acest lucru se poate face doar „personal, la sediul Poliției Rutiere”.

Interesant de urmărit este faptul că, în practică, răspunsul la această cerere este oferit mult mai repede în Capitală, iar șoferii au confirmat pe forumuri că de multe ori răspunsul este oferit pe loc, la ghișeu, fără să mai trebuiască să depui o cerere pentru a aștepta un răspuns oficial. Din nefericire, însă, șoferii din provincie nu au parte de același tratament întrucât ei trebuie să urmeze strict procedura stipulată în Codul Rutier, transmite promotor.ro.