Cum reușește Budapesta să fie o capitală cu adevărat europeană, spre deosebire de București. Cum e turismul în cele două orașe

Stefan Daniel 28.07.2019, 11:17
Cum reușește Budapesta să fie o capitală cu adevărat europeană, spre deosebire de București. Cum e turismul în cele două orașe

Budapesta este, într-adevăr, o capitală europeană. Nu este perfectă, dar e deja la un nivel cel puțin acceptabil și continuă să se dezvolte. Bucureștiul a început și el să se dezvolte, dar este foarte departe, din toate punctele de vedere, de modul în care ar trebui să fie o capitală europeană. Cel mai bun indicator este turismul, iar aici, România este depășită cu mult de Ungaria.

Știu că sunt mulți români care nici nu vor să audă de țara vecină din nord-vestul României, dar ar trebui să te intereseze măcar modul în care își administrează ungurii turismul urban. Românii își încruntă mereu privire până spre statele occidentale, dar uită că au modele bune de urmat chiar în jurul lor.

Când vine vorba de turism, vecinii noștri ne pot da lecții. Poate că nu vrei să iei exemplu de la Ucraina sau Serbia, dar de la Ungaria, cu siguranță ai ce să înveți.

Budapesta a atras anul trecut 6,6 milioane de turiști străini, în timp ce Bucureștiul, doar 1,2 milioane. Ai să zici: „lasă, unde să mai vină și ăia, și așa suntem destul de înghesuiți aici”. Dacă ai un asemenea gând, e clar că deja conștientizezi cât de inferioară este capitala României, comparativ cu altele, dar îți manifești dezamăgire prin tendințe xenofobe.

Budapesta își „vinde” mai bine potențialul, decât o face Bucureștiul

Cum reușește Budapesta să fie o capitală cu adevărat europeană, spre deosebire de București. Cum e turismul în cele două orașe

Sunt numeroase motive pentru care capitala Ungariei este mai atractivă decât acest oraș care încă seamănă, în mare parte, cu un târg. Pentru că asta a și fost, de altfel. O să fac referire doar la cele mai evidente motive.

În primul rând, Budapesta „se vinde” mai bine în broșurile și pe site-urile de turism, decât o face Bucureștiul. Uite cum este prezentat orașul maghiar pe Lonely Planet:

„Budapesta are ceva pentru toată lumea- de la istoria dramatică și arhitectura flamboiantă până la apele termale terapeutice și o viață de noapte care este nemaiîntâlnită în Europa de Est și Centrală […]”.

Și uite cum se promovează Bucureștiul, pe același site:

„Deși primește uneori câte o lovitură dură, este în realitate dinamic, energic și foarte distractiv Mulți călători petrec în capitala României o seară sau două, înainte de a pleca în Transilvania, dar nu e timp suficient pentru a vedea totul […]”

Acel ceva care a făcut mereu România să fie la coada tuturor clasamentelor

Cum reușește Budapesta să fie o capitală cu adevărat europeană, spre deosebire de București. Cum e turismul în cele două orașe
Stație de metrou în Budapesta

Acel ceva a fost întotdeauna infrastructura. Este al doilea motiv care plasează capitala noastră pe un loc secund. România ia bătaie grav la acest capitol de la alte țări, inclusiv de la cele vecine. Locuiești în București sau ai stat pe-aici câteva zile? Spune-mi ce părere ai despre infrastructură, despre traficul rutier. Sigur, vezi doar mașini scumpe în stânga și-n dreapta, luate toate pe credite la bancă, dar toate mai au ceva în comun: stau cu orele în trafic, zilnic.

Dar hai să o luăm din punctul care contează cel mai mult pentru turiștii străini care vin aici: aeroportul. Anul trecut, Aeroportul din Budapesta a avut aproape 15 milioane de călători în 2018, fiind aeroportul cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Aeroportul din Otopeni a avut 13,8 milioane de pasageri dar la o populație dublă față de cea a Ungariei.

În plus, în Budapesta a fost deschisă o magistrală nouă de metrou, M4, care chiar ajută traficul rutier. Are Bucureștiul o cale rapidă care leagă aeroportul de centru? Păi nu prea…

Unde ai vrea să te plimbi, pe Dunăre sau pe Dâmbovița?

Buda și Pesta au fost favorizate și de natură. Capitala ungară este una dintre puținele privilegiate care e traversată de unul dintre cele mai importante fluvii din Europa. Bucureștiul este și el traversat de un râu important și s-ar putea schimba multe, dar Dâmbovița rămâne în continuare o apă care abia dacă pare că ar fi curgătoare, dar care emană niște mirosuri „îmbietoare” de mahala medievală.

Tot natura a înzestrat capitala maghiară și cu ape termale. Băile termale din Budapesta sunt cele mai cunoscute din Europa. Au fost inaugurate prin 1500 și sunt printre cele mai mari din Europa. Atrag turiștii ca un magnet.

În București, se organizează doar acele evenimente profitabile

Cum reușește Budapesta să fie o capitală cu adevărat europeană, spre deosebire de București. Cum e turismul în cele două orașe

În capitala noastră, în afară de niște concerte ale unor trupe sau artiști solo de renume mondial, nu întâlnești alte evenimente notabile.

Festivaluri precum Untold sau electric Castle sunt organizate la Cluj, iar motivele sunt multiple pentru care Bucureștiul este ignorat.

Budapesta găzduiește anual, în luna august, Sziget Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa. Tot aici ai și Hungaroring, pentru Formula 1, alături de alte competiții sportive.

Sunt sigur că ai mai găsit și tu alte motive pentru care Bucureștiul este extrem de neatractiv din punct de vedere turistic. Nici măcar Palatul Parlamentului nu este promovat așa cum ar trebui, fiind plasat la capitolul curiozități ale dictaturii comuniste. În mod evident, nu sunt prea mulți interesați de comunism.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe