Cod roșu emis de meteorologi sâmbătă dimineață. Zonele unde vor fi 42 de grade

Elena Avramescu 23.07.2022, 11:11
Cod roșu emis de meteorologi sâmbătă dimineață. Zonele unde vor fi 42 de grade

Canicula a pus stăpânire și pe România, după ce a acaparat o mare parte din Europa, lăsând în urmă dezastre naturale, precum incendii de vegetație. Astfel că ANM a emis un avertisment în această dimineață pentru județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme. Codul este valabil de la ora 10:00 și până luni, ora 21:00.

Maxim de 42 de grade anunțate de ANM pentru această dimineață

Temperaturile din această dimineață vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că disconfortul termic va fi extrem de accentuat. În acest sens, meteorologii au emis o avertizare Cod Roșu de caniculă, valabilă astăzi, pentru județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj.

„Sâmbătă, 23 iulie, în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37…40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, mai informează ANM.

Recomandarile lui Alexandru Rafila pentru canicula. Cum ne protejam de arsita la 40 de grade
Canicula in Romania

Meteorologii avertizează că în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torenţiale, astfel că a fost emis un Cod Galben de instabilitate, ce va fi valabil până la ora 21:00. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20-35 l/mp.

În restul țării va fi prezent un val de căldură accentuat, cu disconfortul termic ridicat, unde temperaturile maxime se vor vor ajunge până la 37 de grade, în timp ce temperaturile minime vor fi de 18-20 de grade.

Recomandările date de ISU

Ținând cont de valul de caniculă anunțat, ISU face mai multe recomandări, pentru ca toată lumea să fie în siguranță.

„Ține cont de sfaturile noastre: evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare mai ales la orele prânzului, bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice, poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise, consumă fructe și legume proaspete, nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite, deoarece resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!”, a notat ISU pe pagina oficială de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe