Cod roșu de caniculă în România. ANM a anunțat regiunile vizate de temperaturi extreme

Andra Daoud 30.06.2022, 10:35
Cod roșu de caniculă în România. ANM a anunțat regiunile vizate de temperaturi extreme

Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din România, de vara aceasta. Joi și vineri se vor înregistra temperaturi extreme, iar disconfortul termic va fi accentuat. Valul de căldură cuprinde toată țara, însă șase județe din vestul României sunt afectate în mod special, acestea aflându-se sub avertizare cod roșu, în timp ce pentru restul teritoriului meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și, respectiv, cod galben.

Primul cod roșu de caniculă în România, din 2022

ANM a emis o avertizare cod roșu de caniculă, valabilă până vineri seară, pentru șase județe din vestul țării. Temperaturile vor urca până la 39 de grade Celsius în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Joi și vineri, în zonele joase din aceste județe vor fi atinse valori termice cu mult mai mari decât cele normale pentru această perioadă, iar disconfortul termic va fi accentuat. Minimele se vor încadra în intervalul 20-24 de grade Celsius și se vor înregistra pe parcursul nopții și dimineața.

Pentru Banat, Transilvania și nordul Moldovei, este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. Valul de aer cald va face ca temperaturile să se apropie de recordurile absolute ale perioadei, iar mercurul din termometre va ajunge la 36-38 de grade Celsius. Disconfortul termic este accentuat, avertizează meteorologii.

Aproape tot restul țării se află sub cod galben de caniculă, iar temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra în zonele de câmpie și podiș. Aici, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maximele vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 20 de grade.

Cod rosu de caniculs in Romania. ANM a anuntat regiunile vizate de temperaturi extreme
Cod rosu de canicula in vestul tarii

Ce se întâmplă cu vremea după data de 1 iulie

Prognoza meteo pentru Banat

Temperaturile vor crește până la maxime de 38 de grade Celsius, în timp ce minimele nu vor coborî sub 20 de grade. După data de 1 iulie, vremea se răcește ușor, ajungând ca, până la finalul intervalului, maximele să fie cuprinse între 28 și 30 de grade, iar minimele între 14 și 16 grade. După 1 iulie crește și probabilitatea de averse.

Prognoza meteo pentru Crișana

Și aici vremea se încălzește treptat până la finalul lunii iunie, iar temperaturile vor atinge valori maxime de 37 de grade. Minimele, înregistrate în timpul nopții, se vor situa în jurul valorii de 19-20 de grade. După data de 1 iulie, se va răcori treptat, crescând și probabilitatea apariției precipitațiilor. Maximele se vor situa sub 30 de grade, la începutul lunii iulie.

Prognoza meteo pentru Transilvania

Valul de caniculă ajunge și în Transilvania, mai ales după data de 29 iunie, când maximele se vor încadra în jurul valorii de 34-35 de grade Celsius. După 1 iulie, temperaturile încep să scadă treptat, ajungând la valori maxime de 26 de grade, până la finalul intervalului. Până la sfârșitul lunii iunie, vor fi averse în fiecare zi, pe arii restrânse, după care și pe suprafețe extinse.

Prognoza meteo pentru Maramureș

Și aici se vor înregistra temperaturi caniculare până la sfârșitul lunii iunie, iar maximele se vor încadra în jurul valorii de 35 de grade. Minimele vor ajunge până la 17-18 grade, iar după data de 1 iulie sunt anunțate averse aproape zilnic. De asemenea, temperaturile scad, iar maximele se vor situa în intervalul 25-27 de grade la începutul lunii viitoare.

Prognoza meteo pentru Moldova

Vremea va fi călduroasă și cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra pe 29 și 30 iunie, când mercurul din termometre va ajunge la 35-36 de grade. Local sunt anunțate averse aproape zilnic, iar minimele termice se vor situa între 8 și 20 de grade.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

În Dobrogea vremea va fi mai caldă decât în mod normal. Maximele vor oscila între 28 și 30 de grade, iar minimele între 19 și 21. Cresc șansele de precipitații în ultimele zile ale lunii iunie și din nou după data de 5 iulie.

Prognoza meteo pentru Muntenia și Oltenia

Vremea va fi călduroasă în aceste regiuni și temperaturile vor atinge valori caniculare, mai ales în zilele de 29 și 30 iunie, precum și pe 5 și 6 iulie. Se vor înregistra între 34 și 36 de grade Celsius, iar minimele nu vor fi mai coborâte de 19 grade. După data de 5 iulie, crește probabilitatea de averse.

Urmăriți Impact.ro și pe