Ce trebuie să faci dacă ești prins de furtună și vânt puternic. IGSU a lansat un ghid în caz de vijelie

Ana Anitoiu 05.07.2022, 14:32
Ce trebuie să faci dacă ești prins de furtună și vânt puternic. IGSU a lansat un ghid în caz de vijelie

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat un ghid pentru ca românii să știe ce trebuie să facă dacă sunt prinși de furtună și vânt puternic. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod portocaliu de vreme rea, pentru următoarea perioadă.

Ce trebuie să faci dacă te prinde furtuna

Potrivit informațiilor publicate pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit”, în cazul în care te prinde furtuna într-un oraș, este recomandat să te adăpostești imediat într-o clădire, ca să eviți riscul de a te lovi anumite obiecte sau crengi ori stâlpi ce ar putea să cadă.

„Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!

Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi”, sunt alte recomandări.

Pe lista recomandărilor în caz că te prinde furtuna se mai numără: să mergi spre o zonă joasă, precum o vale, în cazul în care te afli într-o zonă deschisă; să ajungi la mal de urgență și să te adăpostești imediat, dacă ești pe un lac; și să eviți drumurile inundate, fie că mergi pe jos sau conduci o mașină. Un curent de apă adânc de doar 15 centimetri te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 de centimetri poate lua un autoturism.

Ce trebuie sa faci daca esti prins de furtuna si vant puternic
IGSU, ghid pentru ce trebuie sa faci daca esti prins de furtuna si vant puternic. Foto: unsplash.com

Cod portocaliu de ploi și vijelii

Potrivit ANM, o avertizare de Cod portocaliu de ploi puternice și vijelii este valabilă, în intervalul marți, 5 iulie, ora 14:00 – miercuri, 6 iulie, ora 10:00, în 10 județe din țară – Argeș, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Cluj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Olt, Dolj, și părți din Alba, Sibiu, Prahova și Dâmbovița.

„În după-amiaza zilei de astăzi (5 iulie), local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp”, arată avertizarea ANM.

De asemenea, în perioada 5 iulie, ora 12:00 – 6 iulie, ora 20:00, este valabil un Cod galben. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi, în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte și mâine, treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Sunt așteptate ploi torențiale cu descărcări electrice, iar pe arii restrânse, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Ziua de 6 iulie va fi marcată de un val de căldură și disconfort termic ridicat în județele: Vaslui, Galați, Vrancea, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, București, Călărași, Giurgiu. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius.

Până atunci, astăzi, 5 iulie, este valabil un Cod galben de căldură și disconfort termic crescut, în aproape toată țara. În zonele de câmpie și de podiș, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius.

Tot astăzi este valabil un Cod portocaliu în Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. Conform ANM, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe