Cele mai bune mâncăruri pe timp de caniculă. Explicațiile unui nutriționist celebru

Ioana Bucur 23.07.2022, 11:24
Cele mai bune mâncăruri pe timp de caniculă. Explicațiile unui nutriționist celebru

Sfârșitul lunii iulie a adus mai multe avertizări meteo ce vizează temperaturi periculoase, maximele urmând să ajungă, în weekendul 23-24 iulie, până la 42 de grade. În aceste condiții, specialiștii au venit cu o serie de recomandări pentru populație. Un nutriționist celebru a dezvăluit care sunt cele mai bune mâncăruri pe timp de caniculă.

Ce mâncăruri sunt recomandate pe timp de caniculă

Pe măsură ce valorile din termometre cresc, trebuie să ne adaptăm stilul de viață în așa fel încât să ne protejăm organismul de efectele nedorite ale caniculei. Se recomandă evitarea deplasărilor, expunerea la soare și efortul fizic desfășurat în exterior și purtarea hainelor de culori deschise și din materiale ușoare, ce permit pielii să respire.

Și dieta trebuie modificată în lunile de vară. Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România și președintele Societății Române de Educație Nutrițională, a dezvăluit care sunt cele mai bune mâncăruri pe timp de caniculă.

Aceasta a explicat că alimentele incluse în dieta de vară ar trebuie să fie ușoare, răcoroase și să aibă o acțiune calmantă. Astfel, din farfurie nu au cum să lipsească zarzavaturile cu frunze verzi, precum spanacul, salata verde și varza, legumele cu conținut mic de amidon – fasole verde și galbenă, conopidă, broccoli, dovleac, ciuperci, castraveți – și fructele de sezon, în special pepenele. Pentru un plus de aromă, putem adăuga lămâie, busuioc și pătrunjel.

La capitolul băuturi, sunt recomandate: apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă, ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lămâie. O atenţie deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate.

Recomandarile lui Alexandru Rafila pentru canicula. Cum ne protejam de arsita la 40 de grade
Hidratarea este extrem de importanta in sezonul cald

Recomandările specialistului

Băuturile reci, cu gheață, nu sunt deloc recomandate. Specialistul a explicat că, de fapt, senzaţia de rece e doar în gură, însă stomacul se contractă şi-şi încetineşte digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal.

Nutriționistul a făcut o scurtă listă de recomandări pe timp de caniculă:

  1. Consumul de apă – este ingredientul cheie ce poate menține echilibrul hidric și termic al corpului. Cu cât temperatura de afară este mai mare, cantitatea consumată trebuie crescută.
  2. Evitarea băuturilor alcoolice, carbogazoase, mai ales a celor ce conțin cafeină și zahăr
  3. Nu se recomandă lichidele foarte reci
  4. Limitarea efortului fizic aerob extenuant
  5. Includerea în dieta zilnică a alimentelor ușoare, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi
  6. Limitarea consumului de mâncăruri condimentate – iuți și sărate
  7. Eliminarea din dietă a preparatelor prăjite și a celor procesate
  8. Lactatele fermentate bogate în probiotice ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...