Cod portocaliu de inundații în România. Ministerul Mediului: „Autorităţile să fie pregătite”

Badea Violeta 30.07.2022, 16:06
Cod portocaliu de inundații în România. Ministerul Mediului: „Autorităţile să fie pregătite”

E alertă de inundații în România! În urma avertizării meteorologice de Cod portocaliu, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat sâmbătă, 30 iulie, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU). Iată recomandările transmise autorităţilor locale şi populaţiei!

Alertă în țară. Pericol de inundații în România

Hidrologii au anunțat o avertizare de cod portocaliu, valabilă pentru râurile din bazinul hidrografic al Mureșului, în județul Hundoara. Avertizarea este valabilă sâmbătă, 30 iulie, de la ora 14:00 până la ora 24:00.

Vizate sunt mai multe scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte  severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație.

De asemenea, specialiștii au transmis că vizate sunt și râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Strei – amonte confluență cu râul Dobra, județul Hunedoara.

Tototdată, aceștia au transmis că fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții aferenți sectorului S.H. Brănișca.

Cod portocaliu de inundatii in tara
Cod portocaliu de inundatii in tara

Ministerul Mediului, recomandări pentru autorități și populație

În urma avertizării primite de la specialiști, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a recomandat autorităţilor locale şi populaţiei să respecte indicaţiile IGSU/IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

„În urma avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise de ANM şi INHGA, Administraţia Naţională Apele Române a dispus intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formaţiilor de intervenţie şi pregătirea materialelor şi echipamentelor din stocurile de apărare.

Echipele ANAR sunt pregătite să acorde întreg sprijinul, la nevoie, autorităţilor locale şi judeţene. Se recomandă autorităţilor locale şi populaţiei să respecte indicaţiile IGSU/IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

De asemenea, în special localităţile vizate de Codul roşu de intensificări de vânt, autorităţile locale şi judeţene trebuie să adopte măsuri active de prevenire şi protecţie a populaţiei şi bunurilor”, se arată în comunicat.

În perioada următoare, experții vor continua să monitorizeze foarte atent evoluţia nivelurilor pe Dunăre şi în bazinul de aspiraţie al centralei de la Cernavodă.

„Menţionăm că, pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează atingerea unor valori critice care să impună restricţii pentru funcţionarea CNE Cernavodă”, se mai precizează în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe