CNSAS a trimis la Parchet 2680 de documente ale unor ofițeri de securitate care au recrutat peste 800 de elevi în comunism

Gabriela del Pupo 19.01.2022, 11:54
CNSAS a trimis la Parchet 2680 de documente ale unor ofițeri de securitate care au recrutat peste 800 de elevi în comunism

CNSAS vine cu noi documente după ce anul trecut a făcut o sesizare la Parchet prin care atenționa asupra faptului că mii de elevi au fost recrutați în ultimele 2 decenii de comunism de către securitate. Peste 2500 de documente au fost trimise către Parchetul Militar, dovezi privind recrutarea a 800 de elevi pentru a colabora cu fosta securitate.

„Activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”

CNSAS anunță că a trimis primele dovezi, documente care pot constitui demararea anchetei în cazul a 32 de ofițeri din fosta securitate către Parchet. Demersul a început anul trecut și în total sunt mii de recrutări ale unor minori care trebuie investigate.

„În data de 12 ianuarie 2022, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, se arată într-un comunicat al CNSAS, citat de Agerpres.

Acuzația este de infracțiuni contra păcii și omenirii

În urma sesizărilor de anul trecut a fost deschis un dosar in rem și membrii CNSAS continuă să strângă dovezi pentru ca ofițerii de securitate responsabili pentru această recrutare de informatori și colaboratori minori să fie trași la răspundere.

„Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani. Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii. În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, susţinea atunci CNSAS într-un comunicat de presă.

În ședințele ordinare, Colegiul a aprobat remiterea către Parchetul General a documentației referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...