Radio Europa Liberă: CNSAS cere instanței să ateste că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate

Iorgu Ianusi 09.05.2019, 19:52
Radio Europa Liberă: CNSAS cere instanței să ateste că Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate

Traian Băsescu a fost trimis în judecată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS pentru colaborare cu Securitatea comunistă. Așa declară surse pentru postul de radio Europa Liberă.

Potrivit surselor amintite, dosarul de rețea conține doar coperțile pe microfilm. Au fost descoperite și două note informative în dosarele altor persoane care erau urmărite.

„Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ.” Radio Europa Liberă

Legislația nu permite Colegiului CNSAS să stabilească dacă o persoană a fost sau nu colaboratoare a fostei Securități comuniste. Instituția este obligată să se adreseze instanței, în contencios administrativ, care poate emite o asemenea decizie.

Joi, CNSAS a anunțat trimiterea în judecată a unui parlamentar, dar fără să publice și numele celui vizat.

Cine l-a verificat, din nou, pe Traian Băsescu

Candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, cum prevede legislația pentru toți cei care candidează pentru funcții publice. Investigația nu a vizat perioada în care fostul președinte a lucrat la Anvers, ci perioada de stundenție de la Institutul de Marină din Constanța.

Potrivit radio Europa Liberă, cercetarea a fost făcută de un angajat al Direcției Investigații. Angajatul CNSAS ar fi lucrat fără să dea de știre colegilor iar marți le-ar fi prezentat concluziile. Bărbatul ar fi fost angajat al Serviciului Român de Informații înainte de a lucra pentru CNSAS, mai arată sursele citate.

Traian Băsescu, verificat de mai multe ori

Fostul președinte al României a negat de mai multe ori că ar fi fost colaborator al Securității. Verificat în repetate rânduri de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității, Traian Băsescu a obținut mai multe adeverințe de „necolaborare” (în 2014, 2009, 2006, 2004 și 2002).

În perioada în care era președinte al României, Traian Băsescu a fost ținta atacurilor lansate de Centrul de Investigații, condus de Mugur Ciuvică, colaborator al Antenei 3. Mugur Ciuvică susține că fostul șef al statului a fost în perioada comunistă chiar ofițer de securitate și că ar fi fost racolat în timp ce era student la Institutul de Marină.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe