De ce a refuzat CNA spotul electoral realizat de Klaus Iohannis. Reacția instituției

Claudiu Surmei 22.05.2019, 16:01
De ce a refuzat CNA spotul electoral realizat de Klaus Iohannis. Reacția instituției

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a respins cererea președintelui Klaus Iohannis prin care se recomanda ca televiziunile să difuzeze un spot realizat de Administrația Prezidențială, cu privire la referendumul din 26 mai 2019.

„În conținutul adresei au fost invocate prevederile legale pe care se bazează solicitarea noastră. Art. 17 alin. 1 din Legea audiovizualului. În textul de lege se arată clar că CNA e autorizat să emită decizia legată de normele pentru desfășurarea campaniei electorale. Drept urmare, CNA ar fi trebuit, trebuie să își exercite această competență legală din proprie inițiativă și în niciun caz pentru că o altă instituție vine și face această solicitare. Faptul că în textul legii nu se stipulează obligativitatea e cu siguranță o chestiune care nu cred că este discutabilă, pentru că am goli de conținut instituția pe care o reprezentați.

Prezența președintelui este una justificată, nu există niciun interes electoral la mijloc, președintele României este prezent în acest spot tocmai pentru că este inițiatorul acestui referendum și este misiunea președintelui să informeze publicul și să îndemne lumea să iasă la vot”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Reacția CNA la cererea lui Klaus Iohannis

Membrii CNA au decis că nu pot obliga televiziunile să difuzeze materialul video realizat de Administrația Prezidențială, în care apare și Klaus Iohannis. Aceștia au decis că este vorba despre un „spot electoral”, nu despre un mesaj de interes public.

„CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte și alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aștepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune”, a declarat Radu Herjeu, membru CNA, în timpul ședinței.

CNA a emis un comunicat în care precizează că recomandă radiodifuzorilor să difuzeze, în regim de anunţ de interes public, spotul referitor la campania pentru referendumul național din 26 mai 2019, pus la dispoziție de către Autoritatea Electorală Permanentă. dar că radiodifuzorul este cel căruia îi aparține decizia editorială.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe