Unde votăm la europarlamentare și pentru referendum. Guvernul a stabilit cum sunt organizate secțiile

Iorgu Ianusi 08.05.2019, 17:38
Unde votăm la europarlamentare și pentru referendum. Guvernul a stabilit cum sunt organizate secțiile

Atât alegerile europarlamentare cât și referendumul se vor desfășura pe 26 mai în aceleași secții de votare. Decizia a fost luată de Guvern în ședința de miercuri după-amiază.

Cabinetul Dăncilă a aprobat două acte normative care vizează măsuri pentru organizarea scrutinurilor.

Nu se modifică cvorumul de participare la referendum și nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

„Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență și o hotărâre de Guvern care includ măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și referendumul național convocat de președintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite detalii tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă și democratică a procesului electoral. Nu se modifică cvorumul de participare la referendum și nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare acestea sunt determinate în funcție de numărul de persoane înscrise în listele electorale permanente.” Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului

Europarlamentare și referendum: cum se va desfășura procesul de votare

Pe 26 mai, românii sunt așteptați să-și desemneze eurodeputații pentru următoarea legislatură. În aceeași zi, are loc referendumul privind Justiția convocat de șeful statului.

Cetățenii vor intra în cabinele de vot și vor folosi aceeași ștampilă pentru ambele scrutinuri.

Își vor exprima opțiunile, însă, pe buletine de vot separat, pentru europarlamentare și pentru consultarea populară.

„De asemenea, prin completările legislative se asigură organizarea simultană a operațiunilor electorale și a celor pentru referendumul național. Este o completare a legislației astfel încât să putem afce cele două momente în același timp. Cu alte cuvinte, cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, în aceleași intervale de timp, pe buletine de vot separat. Alegătorii vor avea posibilitatea să își exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcție de opțiunile personale.” Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului

Urmăriți Impact.ro și pe