Cercetătorii germani vor face transplanturi de inimă la oameni, de la porci. Când ar putea avea loc prima intervenție

Beatrice Dumitru 04.02.2022, 13:56
Cercetătorii germani vor face transplanturi de inimă la oameni, de la porci. Când ar putea avea loc prima intervenție

În luna ianuarie, o echipă de medici din SUA au realizat un transplant în premieră mondială, după ce un om a primit o inimă de porc. Acum, oamenii de știință germani au anunțat că vor să facă și ei astfel de intervenii, iar noua specie de porci ar putea să fie pregătită pentru testele de transplant până în 2025.

Cercetătorii germani vor face transplant de inimă la om, de la porci

În luna ianuarie, o echipă de la Universitatea din Maryland din SUA a făcut pentru prima dată în lume un transplant folosind inima de la un porc cu zece modificări, pe care au pus-o unui om.  Medicii spun că pacientul răspunde bine, deși există riscuri de infecție, respingere a organelor sau hipertensiune arterială.

Eckhard Wolf, om de știință la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, a declarat că în acest an echipa sa va clona și apoi va crește porci modificați genetic. Cercetătorii și-au propus ca acestă nouă specie, modificată din rasa Insulei Auckland, să fie pregătită pentru testele de transplant până în 2025, notează Reuters.

 Cercetătorii germani vor face transplanturi de inimă la oameni, de la porci. Când ar putea avea loc prima intervenție
Oamenii de ştiinţă germani au anunţat că vor clona şi vor creşte porci pentru transplant.

Conceptul nostru este de a continua cu un model mai simplu, și anume cu cinci modificări genetice”, a spus Wolf, a cărui activitate a declanșat o dezbatere aprinsă într-o țară cu una dintre cele mai scăzute rate de donare de organe din Europa și o mișcare puternică pentru drepturile animalelor.

Prima generație de porci ar trebui să se nască anul acesta

Eckhard Wolf, care cercetează de 20 de ani transplanturile de la animal la om cunoscute sub numele de xenotransplant, a spus că echipa sa va folosi o tehnologie de clonare încă ineficientă pentru a genera doar „animalele fondatoare”, din care vor fi crescute viitoare generații identice genetic.

„Prima astfel de generație ar trebui să se nască anul acesta, iar inimile lor vor fi testate pe babuini înainte de a cere aprobarea pentru un studiu clinic pe om, peste doi sau trei ani”, a adăugat Eckhard Wolf.

Transplanturile vor fi folosite pentru pacienții diagnosticați cu insuficiență de organ care nu au alte opțiuni de tratament, în condițiile în care în Germania există o listă de așteptare care număra aproximativ 8.500 de persoane la sfârșitul anului 2021, potrivit datelor de la Fundația pentru Transplant de Organe din țară.

Sunt, însă, persoane care se opun și susțin că tehnologia este împotriva drepturilor animalelor, considerând că porcii sunt transformați în fabrici de organe, în timp ce maimuțele folosite în experimentele de transplant mor în agonie.

În februarie 2019, o petiție a grupului de presiune german Doctors Against Animal Experiments care cere interzicerea cercetării xenotransplantului a strâns peste 57.000 de semnături. Kristina Berchtold, un purtător de cuvânt al filialei din München a Asociației pentru Protecția Animalelor din Germania, a calificat această practică „foarte discutabilă din punct de vedere etic”.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...