Concluzii despre originea Covid-19. Ce a declanșat pandemia de coronavirus

Beatrice Dumitru 27.07.2022, 10:00
Concluzii despre originea Covid-19. Ce a declanșat pandemia de coronavirus

După aproape trei ani de la apariția coronsvirusului, experții încă încearcă să dezlege misterul originii acestuia. În iunie, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca oamenii de știință să continue să cerceteze toate originile posibile ale pandemiei de Covid-19, inclusiv o scurgere de laborator. Două studii publicate în prestigioasa revistă Science adoptă abordări total diferite, dar ajun la aceeași concluzie.

Primul studiu

Într-una dintre cerectări, oamenii de știință din întreaga lume au folosit instrumente de cartografiere pentru a face o analiză spațială și de mediu. Ei sugerează că, deși „circumstanțele exacte rămân neclare”, virusul a fost probabil prezent la animalele vii vândute la piață la sfârșitul anului 2019. Animalele au fost ținute împreună și ar fi putut schimba cu ușurință microbi. Cu toate acestea, studiul nu stabilește ce animale ar fi putut fi bolnave.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că piața de fructe de mare Huanan, din Wuhan, China, a fost cel mai probabil epicentrul coronavirusului și că primele 155 de cazuri identificate au fost concentrate în jurul acesteia, iar virusul era prezent, în principal, în zona în care se aflau animalele, notează CNN.

Concluzii despre originea Covid-19. Ce a declanșat pandemia de coronavirus
Primele cazuri de coronavirus au fost descoperite în China, în decembrie 2019.

Acesta este un indiciu că virusul a început să se răspândească la oamenii care lucrau la piață, dar apoi a început să se răspândească în comunitatea locală din jur, deoarece vânzătorii au intrat în magazinele locale și au infectat oameni care lucrau în acele magazine”, a spus Michael Worobey, șeful departamentului de Ecologie și Biologie Evoluționară la Universitatea din Arizona.

Al doilea studiu

Al doilea studiu se bazează pe analiza genomului virusului care a infectat aceste prime cazuri și concluzionează că două filiații ale virusului, A și B, au existat înainte de februarie 2020, iar acestea au rezultat, probabil, din două evenimente separate de transmitere umană, ambele pe piața Wuhan.

Cercetătorii sugerează că prima transmitere de la animal la om a avut loc probabil în jurul datei de 18 noiembrie 2019 și a venit din descendența B. Ei au găsit tipul de descendență B numai la persoanele care aveau o legătură directă cu piața Huanan.

Aceste descoperiri indică faptul că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să fi circulat pe scară largă la oameni înainte de noiembrie 2019 și definesc fereastra îngustă dintre momentul în care SARS-CoV-2 a ajuns pentru prima dată la oameni și momentul în care au fost raportate primele cazuri de COVID-19”, spune studiul.

Probabilitatea ca un astfel de virus să apară din două evenimente diferite este scăzută, a recunoscut coautorul Joel Wertheim, profesor asociat de medicină la Universitatea din California, San Diego.

Teoria scurgerilor din laborator

Kristian Andersen de la Institutul de Cercetare Scripps a spus că studiile nu infirmă definitiv teoria scurgerilor din laborator, dar nu este plauzibil ca virusul să se fi răspândit în alt mod decât prin comerțul cu animale din piața din Wuhan.

„Pe baza datelor și analizelor pe care le-am făcut în ultimul deceniu cu privire la mulți alți viruși, m-am convins că de fapt datele indică această piață”, a spus Kristian Andersen.

Este un lucru real. Nu este plauzibil ca acest virus să fi fost introdus în alt m1od decât prin comerțul cu animale sălbatice”, a afirmat și Worobey.

China a fost acuzată în mod regulat că a ascuns informații despre originea virusului sau că nu a cooperat cu experții internaționali. Înțelegerea modului în care a început această pandemie este esențială pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente viitoare similare și pentru a salva milioane de vieți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...