Primele concluzii după explozia de la mina din Turcia. Bilanțul final al victimelor a ajuns la 41 de decese

Ioana Bucur, Beatrice Dumitru 15.10.2022, 20:25
Primele concluzii după explozia de la mina din Turcia. Bilanțul final al victimelor a ajuns la 41 de decese

Sunt clipe de coșmar în Turcia, după o explozie ce a blocat în subteran zeci de mineri. Sâmbătă dimineața, la mai bine de 12 ore de la incident, echipele de salvatori încă încearcă să îi scoată la suprafață pe cei prinși în subteran. Potrivit unui nou raport comunicat de ministrul turc al Sănătății, cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața.

Explozie într-o mină din Turcia, cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața

Update, 15 octombrie, ora 20:20. Echipele de intervenţie au oprit căutărilor din mina de cărbune de la Amasra, după ce a au descoperit corpul neînsufleţit al ultimului miner care era dat dispărut. Bilanţul exploziei, care s-a produs vineri seară, a ajuns la 41 de morţi şi 28 de răniţi.

Ministrul de Interne a anunțat că 58 de oameni care lucrau în mină la izbucnirea exploziei au fost salvaţi sau au ieşit singuri. Aproximativ 110 persoane se aflau în mină în momentul exploziei, aproape jumătate dintre ele la peste 300 metri adâncime.

Preşedintele Recep Erdogan a vizitat locul din provincia Bartin, împreună cu alţi miniştri.

Update, ora 14:30. Bilanțul deceselor a ajuns la 40, a transmis, sâmbătă după-amiază, Suleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei. Operațiunile de salvare continuă pentru un miner dispărut.

„Încă mai există un incendiu acolo, minerii și echipele au făcut mari sacrificii pentru a nu-și lăsa frații acolo”, a declarat Soylu la mină.

Autoritățile au declarat că procurorii turci au lansat o anchetă privind cauza incidentului, dar primele indicii au fost că explozia a fost cauzată de metanul din minele de cărbune.

Update, ora 12:20. Autoritățile din Turcia anunță un nou bilanț al victimelor exploziei din mina situată în provincia Bartin. Numărul celor care și-au pierdut viața a crescut la 28. Între timp, echipele de salvatori încă mai caută supraviețuitori.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că îşi anulează programul pentru a ajunge sâmbătă la locul accidentului.

„Conform primelor observaţii, este vorba de o explozie de gaz. Ne confruntăm cu o situație cu adevărat regretabilă”, a declarat ministrul energiei Fatih Donmez.

Știre inițială:

Mobilizare uriașă în Turcia într-o cursă contra cronometru pentru a-i salva pe minerii rămași blocați în subteran. Vineri, la ora locală 18:15 (15:15 GMT), o explozie puternică s-a produs într-o mină de cărbune din orașul Amasra, pe malul Mării Negre.

Sâmbătă dimineața, salvatorii încă încearcă să recupereze zeci de mineri prinși în subteran.

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a transmis, într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, că, până în acest moment, există 25 de decese. Oficialul a precizat că 11 persoane care au ieșit din mină au ajuns la spital.

Suleyman Soylu, ministrul de Interne al Turciei, a declarat că în urma exploziei de vineri, 49 din cei 110 mineri care se aflau în mină au rămas blocați în subteran, în galeriile situate la 300 şi 350 de metri sub nivelul mării.

Eforturile de salvare au fost mult încetinite de lăsarea întunericului, incidentul producându-se cu puțin timp înainte de apus.

„Aproape jumătate dintre muncitori au fost evacuaţi. Cei mai mulţi sunt bine, dar există şi răni grave”, a declarat primarul din Amasra, Recai Cakir, la postul privat turcesc NTV.

Primele ipoteze

Guvernatorul local al regiunii a precizat că o echipă de peste 70 de oameni a reuşit să ajungă într-un punct din fântâna situată la aproximativ 250 de metri adâncime.

„În acest moment, sunt 44 de persoane la 300 (de metri sub intrarea în mină) și cinci persoane la 350 (de metri)”, a precizat Arslan, citat de agenția de stat Anadolu.

Parchetul local a deschis deja o anchetă pentru descoperirea cauzei producerii accidentului.

Primele ipoteze au apărut deja în presa din Turcia. Reprezentani ai sindicatului minerilor Maden-Is cred că explozia ar fi fost provocată de o acumulare de gaz.

La locul accidentului sunt, pe lângă autorități și echipele de salvare, și rudele minerilor blocați în galeriile subterane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...