Clasamentul mondial în care România a urcat nouă locuri. Vești bune pentru economia noastră

Ioana Bucur 09.09.2022, 19:31
Clasamentul mondial în care România a urcat nouă locuri. Vești bune pentru economia noastră

Vești bune pentru țara noastră. Potrivit datelor analizate de un prestigios institut canadian, acesta este clasamentul mondial în care România a urcat nouă locuri. Mai mult, am reușit să ocupăm un loc fruntaș în zona Europei de Est, singurele state ce ne-au depășit fiind Cehia și țările baltice. Criteriile de care s-a ținut cont în realizarea ierarhiei.

România a urcat nouă locuri într-un clasament mondial

Primim și vești bune despre economia țării noastre. Potrivit datelor colectate și analizate de specialiștii unui institut canadian, România a urcat nouă poziții într-un clasament mondial, până pe poziția 26. Mai mult, la nivelul Europei de Est, suntem pe un loc fruntaș, înaintea noastră fiind doar Cehia și țările baltice.

Ierarhia realizată de Fraser Institute din Canada analizează nu mai puțin de 165 de economii și a fost creată ținându-se cont de o serie de factori, precum dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ și drepturile asupra proprietății, stabilitatea și predictibilitatea prețurilor, libertatea comerțului internațional și gradul de reglementare pe piața bancară, a muncii și a afacerilor

Informațiile publicate în ediția din 2022 a raportului sunt valabile pentru anul 2020.

Clasamentul mondial în care România a urcat nouă locuri. Vești bune pentru economia noastră

Premieră și pentru Bulgaria

Cu un punctaj de 7,74 dintr-un total posibil de 10, România a reușit o performanță în rândul statelor din Europa Centrală și de Est, fiind depășită de Estonia – locul 8 cu 7,95 de puncte, Lituania – locul 12 cu 7,82 de puncte, Letonia – locul 16, 7,77 de puncte și Cehia – locul 17 și 7,75 de puncte.

În ciuda faptului că punctajul țării noatre a scăzut ușor în comparație cu raportul anterior, România a urcat semnificativ în clasamentul mondial.

Bulgaria a marcat o premieră de la includerea sa în raport, în anul 1985, reușind să urce până pe locul 23, cea mai înaltă poziție ocupată de statul vecin. Ungaria este pe locul 57, iar Polonia, pe locul 80. La nivel mondial, clasamentul Fraser Institute este condus de Hong Kong, Singapore și Elveția.

Așa cum s-a întâmplat și în ediția precedentă a raportului, punctul forte al țării noastre este „Libertatea comerțului internațional”, ocupând locul 4 la nivel global în funcție de acest aspect, pentru care s-a ținut cont de taxele vamale, contingente tarifare, resticții privind circulația capitalului, controlarea ratelor de schimb etc.

La polul opus, capitolele la care România stă mai prost sunt „Dimensiunea guvernului” și „Reglementare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...