Clădirile cu bulină roșie vor fi istorie. Statul și-a propus consolidarea locuințelor cu risc seismic începând cu 2023

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 30.12.2022, 18:00
Clădirile cu bulină roșie vor fi istorie. Statul și-a propus consolidarea locuințelor cu risc seismic începând cu 2023

Clădirile cu bulină roșie vor fi istorie. Statul și-a propus consolidarea locuințelor cu risc seismic ridicat, începând cu 2023. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va derula un program național cu acest scop, pentru care cererile vor putea fi depuse începând din 3 ianuarie.

Ce buget a fost alocat pentru consolidarea clădirilor cu bulină roșie

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat va începe la data de 3 ianuarie, ora 10:00, de când cei interesați vor putea încărca în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, în termen de 60 de zile, cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată.

Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale, urmând să fie aplicat criteriul primul venit – primul servit, conform ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Bugetul ce a fost stabilit pentru acest program este de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament. Finanțarea este de 100%. Cseke Attila a declarat că Ministerul Dezvoltării nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

Ministrul Cseke Attila

Ce clădiri vor fi consolidate

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a subliniat că Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat este multianual și că în cadrul acestuia vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și cele publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.

În cadrul acestui program pot fi acoperite de la bugetul de stat inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...