Ciucă, la 7 luni de guvernare: Creșterea prețurilor la produse de bază, carburanți și energie ar fi fost și mai acut resimțită

Andrei Dumitrescu 04.07.2022, 10:50
Ciucă, la 7 luni de guvernare: Creșterea prețurilor la produse de bază, carburanți și energie ar fi fost și mai acut resimțită

Miniștrii guvernului Ciucă au abordat „cu multă seriozitate” angajamentele din PNRR, au trecut „împreună” cu populația peste criza sanitară și au „stabilizat criza energetică”, a declarat premierul, luni, la bilanțul de șapte luni a guvernării PNL-PSD.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că, în prezent, Executivul se ocupă cu gestionarea efectelor pe care România le resimte ca urmare a războiului din Ucraina.

„Am preluat responsabilitatea guvernării în urmă cu șapte luni, într-un moment în care economia era afectată de doi ani de pandemie, iar românii aveau nevoie de măsuri ferme care să le aducă siguranță.

Am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm și avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina.

Am acționat coordonat la nivelul Guvernului și Coaliției de Guvernare, în strânsă colaborare cu președintele României”, a declarat Ciucă.

Astăzi, România este o țară sigură și stabilă social, economic și politic, a mai adăugat premierul, fiind „pregătită să depășească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm și să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării și dezvoltării”.

„În cele șapte luni, am asigurat cetățenilor noștri și economiei naționale garanții de securitate, în pofida riscurilor pe care le implica războiul de la graniță. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO și UE. Acest statut al țării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid și armata naționala in continua modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar si refugiaților ucraineni care aleg sa rămână în România”, a continuat premierul.

„Plasa de siguranță” pentru cetățeni

Premierul a mai spus că guvernul pe care îl conduce a oferit o „plasă de siguranță care să-i protejeze pe cetățeni”.

„Creșterea prețurilor la produse de bază, carburanți și energie ar fi fost și mai acut resimțită în lipsa intervenției Guvernului. Am introdus măsuri de compensare și stabilizare a prețului la energie electrică și gaze naturale. Împreună cu mediul privat ne-am asumat reducerea/stabilizarea prețului la benzină și motorină si eliminarea acțiunilor speculative din piața carburanților.

Am încurajat mediul privat să mențină locurile de muncă și să creeze altele noi pentru a înlătura riscul șomajului. Am crescut salariul minim pe economie și am acordat facilități antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului și contribuțiilor”, a spus el.

Creșteri de pensii, vouchere sociale de 250 de lei și „cerc de siguranță” pentru protejarea economiei

Totodată, Guvernul a crescut pensiile și drepturile sociale, iar premierul a reamintit cei 700 de lei pe care îi vor primi luna aceasta cei mai mulți pensionari, iar românii care au nevoie de ajutor vor primi vouchere sociale în valoare de 250 de lei.

„De asemenea, am majorat valoarea tichetelor de masă, a normei de hrană pentru pacienții din spital, iar pentru copiii și tinerii aflați sub protecția autorităților vom aloca fonduri mai mari pentru îngrijirea lor. Studenții și elevii vor fi încurajați și susținuți, prin măsuri guvernamentale, să-și continue studiile.”, a spus el.

„Am creat un cerc de siguranță pentru a proteja investițiile și economia românească, sursă și resursă pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor și pentru drumul spre modernizare pe care împreună îl vom urma.

Suntem Guvernul care a alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani, a crescut absorbția fondurilor europene cu 7% și pregătește mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene.

Am finalizat în urmă cu câteva zile toate documentele necesare care vor permite României să beneficieze în următorii ani de cele peste 44 de miliarde de euro fonduri europene, prin Politica de Coeziune. Înseamnă finanțări generoase pentru transport si infrastructură, investiții în comunitățile locale care sa îmbunătățească viața oamenilor și, pentru prima dată, un program operațional dedicat îmbunătățirii sistemului de sănătate”, a continuat premierul.

România, cea mai mare creștere economică dintre statele UE

Premierul a precizat că România a avut, în primul trimestru al acestui an, cea mai mare creștere economică dintre statele UE, iar investițiile străine au crescut cu 34% în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut.

„Ca Prim-ministru și președinte al Partidului Național Liberal, voi susține cu fermitate toate măsurile de dezvoltare a antreprenorilor locali și a capitalului românesc, dar și menținerea României ca o destinație atractivă pentru investitorii străini. Păstrarea cotei unice de impozitare, a schemelor de ajutor de stat și accesul la finanțare asigură mediul necesar dezvoltării investițiilor. Continuăm să îmbunătățim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare și o administrație mai eficientă”, a mai spus Ciucă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...