Cîţu, anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii. Românii pot primi până la 5.000 de lei de la stat

Ana Anitoiu, Coteț Alexandru 20.06.2021, 17:50
Cîţu, anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii. Românii pot primi până la 5.000 de lei de la stat

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a anunțat, duminică, faptul că persoanele care au fost afectate de inundații pot primi ajutor financiar de până la 5.000 de lei de la stat. Premierul a precizat că va merge personal pe teren ca să se asigure că sprijinul va ajunge acolo unde este necesar.

Florin Cîțu, despre cum vor fi ajunge banii la cei afectați de inundații

Șeful Guvernului a explicat cum vor ajunge banii la persoanele afectate de inundații. Sumele vor fi stabilite în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Acest nivel va fi stabilit de Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi.

“Anunţ acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a explicat Florin Cîțu.

Citu, anunt pentru cei afectati de inundatii. Romanii pot primi pana la 5.000 de lei de la stat
Bancnote numarate de o persoana

Câți bani pot primi românii, în funcție de gradul în care i-au afectat inundațiile

Conform premierului, sumele de la care se pornește anul acesta sunt cele din anul precedent. Astfel, se vor acorda ajutoare de câte 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%, și de câte 2.000 de lei pentru cele afectate în proporție de 50%-75%.

”Anul trecut, cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%. 5.000 de lei suplimentar familiilor persoanelor decedate. Acestea sunt sumele de la care pornim. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung”, a declarat Florin Cîțu, duminică, într-o şedinţă de urgenţă cu prefecţii.

Florin Cîțu: ”Suntem în căutarea unui bărbat luat de ape vineri”

Totodată, premierul a spus că autoritățile încă fac căutări, după ce un bărbat a fost luat de ape vineri. Florin Cîțu le-a transmis şi condoleanţe famiilor celor două două persoane care au murit din cauza inundațiilor din țară.

“E nevoie de implicarea tuturor prefecților, trebuie să mergeți pe teren acolo unde este nevoie! Să fiți unde e nevoie, să avem imediat o evaluare a situației. (…) Din păcate, avem două decese confirmate și suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri. Transmit pe această cale condoleanțe familiilor!”, a spus Florin Cîțu.