Cum poţi obţine certificatul covid dacă te-ai tratat acasă. Anunţul făcut de premierul Florin Cîţu

Nicu Stan 11.06.2021, 15:11
Cum poţi obţine certificatul covid dacă te-ai tratat acasă. Anunţul făcut de premierul Florin Cîţu

Cum poţi obţine certificatul covid dacă te-ai tratat acasă. Anunţul făcut de premierul Florin Cîţu, disponibil în articolul de mai jos.

Cum poți să obți certificat covid dacă te-ai tratat acasă de infecția cu virusul ucigaș. Ce anunț a făcut Florin Cîțu

S-a anunțat cum poţi obţine certificatul covid dacă ai fost infectat și te-ai tratat și vindecat acasă. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîţu.

Cei care au avut coronavirus dar nu sunt în evidențele Direcției de Sănătate Publică trebuie să știe că certificatul verde nu îi ajută la nimic. A spus-o premierul României, care nu are, momentan, o soluție pentru o astfel de situație.

Certificatul covid poate fi emis si pe hartie, nu numai digital
Certificatul covid poate fi emis si pe hartie, nu numai digital

Nu se știe câți români s-au tratat acasă de coronavirus

Este greu de estimat o cifră în ceea ce privește numărul de pacienți aflați în această situație, care au fost infectați și s-au tratat acasă, pentru că aici intră  mai multe categorii.

Astfel, cei care au trecut prin boală, dar fără simptome, doar un test de anticorpi le poate arăta că au avut COVID. Mai sunt cei care, deși au avut toate simptomele, au refuzat, din diverse motive un test PCR, sau cei care și-au făcut teste rapide, acasă.

Este necesar testul PCR sau antigen

Medicul de familie Adina Popescu a explicat că are pacienți în această situație, însă nu îi poate include în evidențe, pentru că e necesar un test PCR, sau antigen, realizat de medici.

Pentru cei care nu au teste PCR sau rapide, făcute la doctor, nu se poate face nimic. Dacă vor certificatul digital, trebuie să se vaccineze sau să își facă un test PCR, al cărui rezultat să fie negativ.

Anunțul lui Florin Cîțu

Dar mai este o categorie de pacienții, respectiv cei care au trecut prin boală, s-au tratat acasă, au și test PCR care atestă că au avut COVID, dar, din diverse motive rezultate s-au pierdut între instituții și nu apar în registrele oficiale. Premierul Florin Cîțu s-a referit la această categorie.

Dacă nu ai sunat la DSP, dacă nu ai făcut testul nicăieri, atunci nu există o dovadă că ai trecut prin boală. Dacă sunt cazuri speciale, persoane pentru care există documente că au avut boala, putem să vedem cum să fie introduse. Asta nu am discutat. Dacă sunt cazuri singulare, că nu cred că sunt foarte multe, vom vedea cum putem să ajustăm aplicația, sau să fie introduși după aceea, manual, în aplicație, spune Florin Cîțu, premierul României.