Ciocanul ”modern” ce pare să fi călătorit în timp: cum a ajuns încastrat în piatră și a fascinat cercetătorii

Gabriel Peneș 17.01.2023, 17:12
Ciocanul ”modern” ce pare să fi călătorit în timp: cum a ajuns încastrat în piatră și a fascinat cercetătorii

Ciocanul ”modern” ce pare să fi călătorit în timp. O descoperire întâmplătoare petrecută acum peste opt decenii a pur pe jar, o vreme, comunitatea științifică. O familie a găsit în localitatea Londra – nu capitala Marii Britanii, ci din Texas, SUA – ceea ce a fost botezat „ciocanul din Londra” și era încastrat într-o formațiune de roci veche de milioane de ani.

Ciocanul ”modern” ce pare să fi călătorit în timp

Istoria este reală, iar o vreme a „pus pe jar” comunitatea științifică, dar și cea religioasă. Totul începe în iunie 1936, când Emma Zadie Hahn și soțul ei Max Edmond Hahn se plimbau de-a lungul pârâului Red Creek, din localitatea texană London (Londra).

În timpul plimbării, cei doi au făcut o descoperire neobișnuită: o bucată de lemn ieșită din ceea ce părea a fi o formațiune de stâncă veche. Au dus-o acasă, dar nu i-au mai acordat atenție. Povestea spune că zece ani mai târziu, fiul lor a spart roca pentru a vedea ce era înăuntru. Ceea ce a găsit a fost un ciocan.

Ciudat este că era în mod clar un ciocan modern. Ciocanul a atras atenția creaționistului Carl Baugh, care a susținut că stânca din jurul ciocanului este din perioada Cretacicului. Pentru Baugh, aceasta era dovada că teoria evoluției era incorectă.

Trebuie spus că Cretacicul este o perioadă geologică care a durat 79 de milioane de ani, între acum 145 de milioane de ani și 66 de milioane de ani în urmă. Asta ar fi însemnat că în acea perioadă ar fi existat oameni sau, oricum, ființe suficient de inteligente, care să producă un asemenea ciocan.

Cum a ajuns încastrat în piatră și a fascinat cercetătorii

De aici, lucrurile au luat o întorsătură radicală, pentru că Baugh a atacat vehement teoria evoluției, având la îndemână „dovada” ciocanului ce ar fi fost vechi de zeci de milioane de ani.

„Dacă artefactul provine cu adevărat din intervalul de timp Cretacic, unde rămâne această teorie evoluționistă, din moment ce omul nu trebuia să fi evoluat pentru încă o sută de milioane de ani sau cam așa?.

Dacă artefactul este relativ recent, înseamnă că formațiunea cretacică Hensell Sand din care provine este relativ tânără. Din nou, unde e teoria evoluționistă cu datele sale tradiționale pentru formațiunile cretacice?”, s-a întrebat Baugh.

Răspunsul a venit, dar câteva decenii mai târziu: ciocanul era modern, dar ajunsese închis în stâncă prin procese geologice necunoscute lui Baugh.

„Piatra este reală și pare impresionantă pentru cineva care nu este familiarizat cu procesele geologice. Cum ar putea un artefact modern să fie blocat în roca ordoviciană?”, s-a întrebat anchetatorul Glen J. Kuban, într-o lucrare din 1997, despre ciocan, publicată în Paleo.

„Răspunsul este că formațiunea în sine nu este ordoviciană. Mineralele se pot întări în jurul unui obiect intruziv, scăpat într-o crăpătură sau, pur și simplu, lăsat pe pământ dacă roca sursă este solubilă chimic”, a adăugat acesta.

Deși o descoperire extrem de grozavă, formațiunea de stâncă nu este atât de veche pe cât părea. Probabil că un miner a scăpat ciocanul în urmă cu un secol, după care s-a format stânca în jurul lui. Cu toate acestea, „ciocanul din Londra” a înfierbântat imaginația creaționiștilor, ba chiar și a adepților teoriilor extratereștrilor antici, pentru multă vreme.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....