Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut: cum erau influențați de evoluție

Gabriel Peneș 28.11.2022, 17:02
Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut: cum erau influențați de evoluție

Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut. Au dominat planeta peste 150 de milioane de ani, până când coliziunea Pământului cu un asteroid, acum circa 66 de milioane de ani i-a „ras” de pe fața Terrei. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă dinozaurii nu ar fi pierit atunci? Ar fi evoluat ei în creaturi inteligente, capabile, de la un punct, să cucerească Luna ori să inventeze smartphone-ul? Ori își atinseseră, de fapt, limita evolutivă, astfel încât evoluția a oferit șansa dezvoltării inteligenței altor animale?

Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut

Dinozaurii au stăpânit planeta aproape 150 de milioane de ani. Dar, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, un asteroid a lovit Pământul cu forța a zece miliarde de bombe atomice și a schimbat cursul evoluției și al istoriei Terrei.

Din cauza impactului, cerul s-a întunecat și plantele au încetat să mai facă fotosinteza. Apoi, au murit animalele care se hrăneau cu plante. Lanțul trofic s-a prăbușit. Peste 90% din toate speciile existente au dispărut. Când praful s-a așezat, toți dinozaurii, cu excepția câtorva păsări, dispăruseră. Dar acest eveniment catastrofal a făcut posibilă evoluția umană. Mamiferele supraviețuitoare au evoluat, inclusiv micile proto-primate.

Dar, să ne închipuim că că asteroidul a ratat impactul cu Pământul și dinozaurii au supraviețuit. Imaginează-ți răpitori foarte evoluați care își duc steagul pe Lună. Sau dinozauri „oameni de știință” descoperind relativitatea sau discutând despre fizica cuantică ori sisteme politice.

Acest lucru ar putea suna ca o ficțiune științifico-fantastică proastă, dar abordează câteva întrebări profunde și filozofice, despre evoluție. Este omenirea aici din întâmplare sau era inevitabilă evoluția utilizatorilor inteligenți de instrumente?

Creierul, instrumentele, limbajul și marile grupuri sociale ne fac specia dominantă a planetei. Există opt miliarde de Homo Sapiens pe șapte continente. După greutate, există mai mulți oameni decât toate animalele sălbatice. Am modificat jumătate din pământul planetei noastre pentru a ne hrăni. Explorăm spațiul cosmic și creăm lucruri inimaginabile cândva. Dar ar fi putut fi dinozaurii în locul nostru?

Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut: cum erau influențați de evoluție
Așa ar fi putut arăta dinozaurii în 2022, în viziunea paleontologului Nicholas Longrich de la Universitatea din Bath

Cum erau influențați de evoluție

În anii 1980, paleontologul Dale Russell a propus un experiment în care un dinozaur carnivor a evoluat într-un utilizator inteligent de instrumente. Acest „dinozauroid” avea un creier mare, degetele mari opozabile și mergea drept. Șansele ca un asemenea lucru să se întâmple ar fi fost mici spre inexistente. De ce?

„Biologia unui animal determină direcția evoluției acestuia. Punctul de pornire limitează punctul de finiș”, scrie Nicholas R. Longrich, profesor de biologie evoluționistă și paleontologie la Universitatea din Bath, conform sciencealert.com.

Pe de altă parte, dacă renunți la facultate, probabil nu vei ajunge niciodată neurochirurg, avocat sau inginer de rachete la NASA. Dar ai putea deveni actor, artist sau om de afaceri. Calea pe care o luăm închide unele uși, dar deschide altele. E un lucru adevărat și pentru evoluție.

Să luăm în considerare dimensiunea dinozaurilor. Începând cu Jurasic, dinozaurii sauropode, Brontosaurus și rudele sale au evoluat în giganți de 30-50 de tone, cu o lungime de până la 30 de metri – de zece ori greutatea unui elefant și la fel de lung ca o balenă albastră. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe grupuri, inclusiv Diplodocidae, Brachiosauridae, Turiasauridae, Mamenchisauridae și Titanosauria.

Acest lucru s-a întâmplat pe diferite continente, în momente diferite și în diverse climate, de la deșerturi la păduri tropicale. Dar alți dinozauri care trăiesc în aceste medii nu au devenit supergiganți.

Firul comun care leagă aceste animale era că erau reptile sauropode. Ceva din anatomia sauropodului – plămânii, metabolismul, oasele goale cu un raport mare rezistență-greutate – le-a deblocat potențialul evolutiv. Le-a permis să crească într-un mod pe care niciun animal terestru nu l-a mai avut de atunci.

De asemenea, dinozaurii carnivori au evoluat în mod repetat în prădători uriași, de zece metri, de mai multe tone. Cu toate astea, dinozaurii au arătat o tendință slabă spre creșterea dimensiunii creierului în timp. Dinozaurii jurasici precum Allosaurus, Stegosaurus și Brachiosaurus aveau creier mic.

Cum ar fi arătat dinozaurii în 2022, dacă nu ar fi dispărut: cum erau influențați de evoluție
Dimensiunea creierului față de masa corporală pentru dinozauri, mamifere și păsări

Creierul prea mic nu le-ar fi permis transformarea în ființe inteligente

Până la sfârșitul Cretacicului, 80 de milioane de ani mai târziu, tiranozaurii au dezvoltat creiere mai mari. Dar, în ciuda dimensiunii sale, creierul lui T. Rex  – cel mai feroce prădător – încă avea doar 400 de grame. Un creier de Velociraptor cântărea 15 grame. Spre comparație, creierul uman mediu cântărește 1,3 kilograme. Dinozaurii au crescut în dimensiuni, dar nu și creierul lor.

Practic, în cele aproape 150 de milioane de ani de existență pe Pământ, evoluția inteligenței lor a fost nesemnificativă, în timp ce mamiferele au luat-o pe altă cale. N-au atins niciodată dimensiunile super gigantice ale dinozaurilor, dar creierul lor a crescut constant. La ora actuală, creiere uriașe au orcile, balenele, elefanții, leoparzii de mare și maimuțele.

Dintre descendenții dinozaurilor ciorile și papagalii au creiere mai complexe, știu să utilizeze anumite instrumente, să facă socoteli ori să folosească limbajul uman. Dar la primate, elefanți și delfini găsim și un creier mare, dar și complex, ce le permite să atingă un anumit grad de inteligență.

Istoria evoluției primatelor era inevitabilă, până la apariția omului modern, undeva, în Africa, acum 7 milioane de oameni. Greutatea creierului și calitatea conexiunilor neuronale și-au găsit raportul optim în ființa umană. De aceea, niciodată dinozaurii n-ar fi putut să construiască rachete, să facă poezii ori să inventeze computerul.

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....