Cine va câștiga alegerile prezidențiale din America, Donald Trump sau Joe Biden. Sondajul cel mai pertinent

Andrei Cezar 13.07.2020, 10:43

Majoritatea sondajelor de opinie realizate printre alegătorii americani îl dau câștigător pe Joe Biden cu un avans de 9 procente față de contracandidatul republican, Donald Trump. Însă există un sondaj care răstoarnă toate rezultatele.

Cine va câștiga alegerile prezidențiale din America, Donald Trump sau Joe Biden

Un sondaj realizat de Democracy Institute pentru Sunday Express, și dat publicității pe 7 iulie îi dă pe Donald Trump și Joe Biden la egalitate, în ceea ce privește votul popular. Potrivit sondajului relizat între 1-3 iulie pe un eșantiopn de 1.5000 de alegători, Trump și Biden ar primi fiecare câte 47% din votul popular. În același timp, 6% dintre cei intervievați s-au arătat indeciși, scrie ziarul Evenimentul Zilei.

Directorul executiv al Democracy Institute, Patrick Basham, a explicat de unde vine această diferență de rezultat față de celelalate sondaje.

„În 2016, am publicat un sondaj care arăta că președintele Trump a bătut-o pe candidata Democrată la Colegiul Electoral și că se afla la egalitate cu ea la votul popular. Credem că am identificat «votul discret» pentru Trump”, spune Basham, conform unui articol publicat de Breitbart pe 10 iulie.

În opinia lui Basham ”votul discret” este mai important acum decât în precedentele alegeri.

„Este realmente mai important (n.r. votul discret) acum decât data trecută. Am identificat o reacție «timidă» printre partizanii lui Trump, care au văzut oprobriul public rezervat celor care îl susțin pe președinte. De la protestele din mai, numeroși partizani ai lui Trump pur și simplu nu vor să riște să fie ridiculizați spunând unei persoane anonime, la telefon, că au intenția să voteze cu președintele.”, a mai explicat Basham.

Cine va câștiga alegerile prezidențiale din America, Donald Trump sau Joe Biden. Sondajul cel mai pertinent
Cine va câștiga alegerile prezidențiale din America, Donald Trump sau Joe Biden. Sondajul cel mai pertinent

Basham: ”Trump se află pe un teren solid”

Fondatorul Democracy Institute a declarat că pentru a obține rezultate și mai concludente la sondaj, alegătorilor indeciși li s-a pus o serie de întrebări aprofundate.

„Am pus unui anumit număr de alegători indeciși întrebări mai aprofundate. Am început cu 10% indeciși. Dar apoi, după întrebările suplimentare, indecizia s-a redus la circa 6%, jumătatea din cei care inițial se identificaseră ca indeciși dovedindu-se pro-Trump. Toți acești indeciși se dovedesc pro-Trump atunci când răspund la întrebările suplimentare.”

Patrick Basham a mai declarat că Trump se află pe un ”teren solid” atunci când apără leagea.

„Opinia publică nu este masiv favorabil lucrurilor pe care le apără Democrații și presa. Trump se află pe un teren solid atunci când apără legea și ordinea în ultimele sale discursuri.”

Urmăriți Impact.ro și pe