Cine trebuie să plătească despăgubirile pentru accidentul de tren din Teleorman. „Pagubele sunt mari”

Ana Anitoiu 14.03.2023, 16:37
Cine trebuie să plătească despăgubirile pentru accidentul de tren din Teleorman. „Pagubele sunt mari”

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a spus cine trebuie să plătească despăgubirile pentru accidentul de tren ce a avut loc luni în Teleorman între un tren de călători și un marfar ce transporta mașini. Acesta a fost prezent la o discuție despre incident a reprezentanților sindicatelor din CFR cu cei ai Ministerului Transporturilor.

Directorul CFR Călători despre cine trebuie să plătească

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a spus că accidentul a fost provocat de o eroare umană și că, dacă va fi găsit vinovat, mecanicul de locomotivă ar putea fi obligat și la plata pagubelor. Din punctul său de vedere, angajatul a greșit fără niciun dubiu.

„Mecanicul de locomotivă a depăşit controlat semnalul pe culoarea roşie. Asta e marea lui greșeală. De ce a făcut treaba asta va da explicaţii comisiei de anchetă. Eu am discutat cu mecanicul. Am fost la locul accidentului, am vorbit cu mecanicul de două-trei ori. Prima dată nici el nu și-a dat seama, impactul a fost minor.

Cei patru nu au fost loviți din cauza impactului, ci a frânării bruște. Asta a cauzat lovirea, nu impactul. Distanţa dintre locul unde era locomotiva trenului de călători şi locul în care aţi văzut vagoanele răsturnate este de aproape un kilometru. Din cauza acestei distanțe, fiind și noapte, nimeni nu bănuia că a fost impact. (…)

E o eroare umană. Mecanicul trenului de călători a avut semnalul pus pe culoarea roșie, ceea ce indica oprirea obligatorie. Pagubele sunt destul de mari, dacă va fi găsit vinovat, probabil va avea să le plătească și pe acestea.”, a adăugat el.

Cine trebuie să plătească despăgubirile pentru accidentul de tren din Teleorman. „Pagubele sunt mari”
Accident feroviar în Teleorman

Sindicaliștii din CFR, acuzații la adresa conducerii companiei feroviare

Pe de altă parte, în urma accidentului feroviar, sindicaliștii din CFR au acuzat conducerea companiei feroviare că le dă responsabilități prea mari unor mecanici de tren lipsiți de experiență.

De asemenea, sindicaliștii au precizat că salariile de pornire ale mecanicilor de tren sunt mici, cu puțin peste 3.000 de lei, astfel că aceștia ar fi obligați să își mai ia un loc de muncă, ajungând în acest fel să conducă trenurile obosiți. Conform sindicaliștilor, așa s-ar fi întâmplat și cu mecanicul trenului de pasageri ce a lovit luni un marfar.

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a fost chemat să dea explicații despre comunicarea deficitară de luni din partea companiei cu privire la accident. Mecanicul trenului de călători care a lovit marfarul încărcat cu mașini va da la rândul său explicații în fața comisiei de anchetă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...