Cine sunt românii care divorțează cel mai mult. Numărul despărțirilor e în continuă creștere

Iancu Andreea 03.06.2021, 08:18
Cine sunt românii care divorțează cel mai mult. Numărul despărțirilor e în continuă creștere

Schimbările apărute în ultimul an în plan social, din pricina pandemiei, au influențat modul în care oamenii relaționează. Faptul că am avut ocazia să petrecem mai mult timp împreună cu familia a fost precum o sabie cu două tăișuri. În ciuda faptului că ne lipseau momentele alături de cei dragi, prea mult timp petrecut cu partenerul de cuplu poate duce la conflicte. Iar numărul despărțirilor din ultima perioadă este în continuă creștere. Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, s-au aflat motivele pentru care românii divorțează cel mai mult.

Cine sunt românii care divorțează cel mai mult

Anul 2020 a reprezentat un adevărat test pentru cupluri, care au fost nevoite să descopere ce înseamnă să petreci timpul cu partenerul o perioadă mai lungă din zi. Astfel, mulți au ajuns la despărțire. Iar datele statistice recente arată cine sunt românii care divorțează cel mai mult, dar și faptul că situația separărilor s-a agravat pe parcursul anilor, însă cu precădere în ultima perioadă. Dacă în anii ’90, statistica arăta că există un raport de un divorț la șase căsătorii, în România, în anii 2019-2020 lucrurile s-au schimbat.

Pe de altă parte, diferența dintre relațiile din mediul urban și cel rural sunt ca de la cer la pământ. Rata celor care semnează actele de divorț în orașele României este dublu față de rural. Totodată, motivele pentru care românii divorțează sunt extrem de diverse, însă raportul recent al Institutului Național de Statistică (INS) arată un fapt îngrijorător. Printre cauzele pentru care românii se despart se numără și violența fizică, acesta fiind unul dintre motivele a cărui pondere a crescut în ultimii ani. De asemenea, orașele fruntașe în privința numărului de divorțuri se află București, Iași și Constanța.

Motivele pentru care românii divorțează cel mai mult
Rata divorțurilor a crescut în anul pandemiei

Care sunt motive de divorț, în 2020

De cele mai multe ori, cauzele despărțirilor oficiale sunt legate de nepotrivirea de caracter, un motiv adesea invocat de cupluri. Totuși, românii divorțează din mai multe motive, însă majoritatea reușesc să ajungă la un acord între cele două părți. Îngrijorător este faptul că anul pandemiei a dus la creșterea ponderii violenței domestice printre cauzele divorțurilor la români, potrivit datelor statistice ale INS. Printre motivele de divorț se mai numără un cumul de factori, infidelitatea și alcoolismul.

 • Acordul părinților – 67%
 • Cauze combinate – 2,8%
 • Infidelitate – 2,2%
 • Violentă fizică – 1,5%
 • Alcoolism – 1,4%
 • Alte situații – 24%

De asemenea, Capitala se numără printre orașele fruntașe din țara noastră în care cuplurile aleg să își spună adio pentru totdeauna. Numărul de divorțuri din București, în 2020, a atins 2021 de separări. Pe locul al doilea se regăsește Iași, în timp ce Constanța se află, de asemenea, în topul organizat de INS.

 • București: 2021
 • Iași: 1028
 • Constanța: 984
 • Brașov: 872
 • Prahova: 840
Urmăriți Impact.ro și pe