Cine sunt, de fapt, oamenii care lucrează în interiorul secțiilor de votare

Daria Petrescu 09.11.2019, 18:29
Cine sunt, de fapt, oamenii care lucrează în interiorul secțiilor de votare

A început numărătoarea inversă pentru Alegerile Prezidenţiale 2019. Prima rundă a scrutinului este programată pe 10 noiembrie. În ziua în care românii își vor alege președintele, oamenii care lucrează în interiorul secțiilor de votare, au un rol important.

Oamenii care lucrează în interiorul secţiilor de votare

La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista operatori de calculator și personalul de pază.

De asemenea, pot participa candidații, persoanele acreditate în condițiile prezentei legi sau reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Rolul observatorilor din secţiile de votare este foarte important
Rolul observatorilor din secţiile de votare este foarte important

Membrii birourilor electorale de circumscripție, ai oficiilor electorale și ai Biroului Electoral Central, pot fi prezenţi în secţiile de votare.

Persoanele acreditate pot asista la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Rolul acestora se termină în momentul încheierii și semnării de către membrii biroului electoral al secției de votare a procesului-verbal de constatare.

Ce trebuie să facă un observator bun, prezent în interiorul secţiei de votare

Un observator electoral este o persoană independentă politic acreditată de o asociație neguvernamentală.

Observatorul nu trebuie să facă propagandă electorală în favoarea unui competitor electoral pe durata campaniei și în ziua alegerilo.  El  nu poate face parte dintr-un partid politic.

Un observator trebuie să cunoască procedura organizării alegerilor. De asemenea, acestora li se cere să completeze un set de formulare  care vor fi transmise spre centralizare organizațiilor de acreditare.

Observatorul poate asista la toate operațiunile din cadrul procesului de vot, începând cu deschiderea secțiilor de votare.

Acesta continuă cu  votarea propriu-zisă şi încheie cu numărarea voturilor și redactarea proceselor verbale.

Observatorul nu poate interveni direct în organizarea procesului electoral decât prin sesizarea Biroului Electoral și prin metodele aprobate de echipa de coordonare.

Echipa de coordonare va oferi asistență electorală observatonă perilor în ziua alegerilor.

Urmăriți Impact.ro și pe