Cine sunt cei mai bogaţi oligarhi din Rusia. Averea cea mai mare strânsă de un rus a depăşit 25 de miliarde de dolari

Stan Filon 04.03.2022, 09:00
Cine sunt cei mai bogaţi oligarhi din Rusia. Averea cea mai mare strânsă de un rus a depăşit 25 de miliarde de dolari

Iată care sunt cei mai bogați oameni din Rusia. Mulți dintre ei au fost luați recent în vizor de Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni economice fără precedent asupra Rusiei și asupra mai multor oligarhi ruși, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Averile acestora însumează peste 100 de miliarde de dolari, însă cu toții au început să simtă efectele războiului în conturile bancare, mai ales după ce rubla s-a devalorizat puternic, iar acțiunile companiilor lor au scăzut și ele.

Iată cine sunt cei mai bogaţi oligarhi din Rusia

Cel mai bogat om din Rusia este Vladimir Potanin, principal acționar al gigantului minier Norilsk Nickel. Averea sa depășește 25,2 miliarde de dolari. Chiar în luna februarie acesta a doborât un nou record al bogăției, potrivit Forbes, deși compania sa a primit o amendă foarte mare pentru poluare. Are 61 de ani și și-a construt averea în industria nichelului. A deţinut cel puţin trei iahturi de lux şi a cheltuit 10 milioane de dolari pentru nunta fiicei sale, care a avut loc pe Coasta de Azur. Este și filantrop, aderând la organizația caritabilă a lui Bill Gates. Controlează şi compania farmaceutică NPO Petrovax Pharm, dar și afaceri în industria mobiliarelor. Are studii internaționale și a lucrat timp de 8 ani pentru Uniunea Sovietică. De la invadarea Ucrainei, a pierdut 3 miliarde de dolari, după ce acțiunile Norilsk Nickel au scăzut cu 26%.

Alexey Mordashov – 22 miliarde de dolari

Alexey Mordaşov ocupă locul 2 în topul celor mai bogați oameni din Rusia. Aflat și e sub sancțiunile UE, a demisionat miercuri din Consiliul de Supraveghere al gigantului de turism TUI, al cărui principal acţionar este. Averea sa a ajuns la 22 de miliarde de dolari. Are 56 de ani și a devenit directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal. În plus, UE consideră că acesta are un interes financiar la Rossia Bank „banca personală” a înalților oficiali ruși, iar afacaerile sale din media au ajutat la destabilizarea Ucrainei.

Iata cine sunt cei mai bogati oligarhi din Rusia
Vladimir Potanin (foto) conduce topul celor mai bogati oligarhi din Rusia

Leonid Mikhelson – 22 miliarde de dolari

Leonid Viktorovich Mikhelson este CEO, președinte și acționar majoritar al companiei ruse de gaze Novatek. Oligarhul a suferit şi el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari în acest an. În prezent, acesta deține o avere estimată la 22 miliarde de dolari. Cu origini evreiești, Mikhelson și-a început cariera ca inginer în 1977. A început să lucreze ca maistru la o companie de construcții și asamblare din Siberia, iar în 1987 a devenit director general al Kuibyshev Truboprovod Stroy, una dintre primele companii care a suferit privatizare după dizolvarea Uniunii Sovietice. A devenit director general al holdingului său, Novafinivest, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de NOVATEK. În prezent, deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație al ZAO SIBUR și face parte din Consiliul de Supraveghere al Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei OAO. SIBUR este cea mai mare companie petrochimică integrată din Rusia.

Vladimir Lisin – 21,2 miliarde de dolari

Cu o avere estimată la 21,1 miliarde de dolari, Vladimir Lisin ocupă locul 4 în topul celor mai bogați ruși. Acesta are afaceri în domeniul siderurgic. Și el a pierdut 2,5 miliarde de dolari, recent. A fost membru al consiliului de administrație al Zenit Bank. Acesta face parte din consiliul de administrație al Combinatului Metalurgic Novolipetskii, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia. Are afaceri în industria oțelului, dar și în domeniul transportului și logisticii. În 2020 a atras atenia publicului, după ce a plătit pentru operația extrem de scumpă a unui copil și i-a cumpărat acestuia și cel mai scump medicament din lume, Zolgensma.

Andrey  Melnichenko – 20 miliarde de dolari

Andrey Igorevich Melnichenko este pe locul 5 în topul miliardarilor ruși, cu o avere estimatp la 20 de miliarde de dolari. Este principalul beneficiar al producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și al companiei energetice pe cărbune SUEK. Acesta deține un iaht cu heliport, piscină şi punct de observaţie subacvatic, dar și un altul în valoare de 273 de milioane de euro. Mai are un Boeing 737 personalizat, dar și multe proprietăți în lume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...